Dve godine od podizanja barikada na Kosovu (FOTO) (VIDEO)

U noći između 24. i 25. jula specijalne jedinice ROSU započele su akciju zauzimanja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Do Brnjaka su prošli, a na ulazu u Leposavić Srbi su ih zaustavili postavljanjem barikada

  • 7

Od akcije pripadnika specijalnih jedinica KPS-a ROSU, kojom su pokušali da zauzmu administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, a na koju su Srbi reagovali postavljanjem barikada, prošlo je tačno dve godine. Kao uspomena na ovaj događaj, do danas je ostao krst u mestu Rudare, kod Zvečana, čijim je podizanjem na sredini magistralnog puta onemogućen prolaz pograničnoj policiji i kosovskim carinicima.

U noći između 24. i 25. jula specijalne jedinice ROSU započele su akciju zauzimanja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Do Brnjaka su prošli, a na ulazu u Leposavić Srbi su ih zaustavili postavljanjem barikada. U sukobima u Ibarskom Kolašinu povređeno je više ljudi, a jedan pripadnik ROSU preminuo od zadobijenih povreda.

Usledile su blokade koje su Srbi postavili na svim važnim putnim pravcima u regionu.

Počeli su pregovori tadašnjeg šefa pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislava Stefanovića i aktuelnog komandanta KFOR-a Erharda Bilera o povlačenju ROSU sa severa Kosova i Metohije. Dogovor je postignut i tenzije su se smirile.

Na Brnjaku i Jarinju tada su raspoređeni pripadnici Kfora. Međutim, već 27. jula, dogovor i primirje su narušeni, jer je KFOR helikopterima ka Brnjaku i Jarinju prevozio kosovsku pograničnu policiju i carinike. Usledilo je paljenje punkta na Jarinju, nakon čega je taj prelaz zatvoren za saobraćaj.

Kao odgovor, Srbi su istovremeno onemogućili saobraćaj postavljanjem barikade, a osposobili više alternativnih puteva za prelaz u centralnu Srbiju. Građani su barikade postavili na svim putevima koji vode sa juga ka severu KiM, među kojima je blokiran i glavni most u Kosovskoj Mitrovici, na kome se i danas nalazi barikada.

Predstavnici Vlade Srbije i KFOR-a, posle 11 dana krize koje su obeležile tenzije između građana i KFOR-a, postigli su privremeni sporazum o režimu na administrativnim prelazima na severu KiM.

U više navrata dolazilo je i do sukoba Srba i pripadnika KFOR-a, najpre krajem septembra, na Jarinju, kada su vojnici pripadnici međunarodnih snaga ranili više Srba, potom u novembru iste godine prilikom uklanjanja barikade u Jagnjenici.

Više građana ranjeno je i prošle godine u akciji KFOR-a na uklanjanju barikada u mestu Rudare.

Inače, KFOR je u protekle dve godine uklonio većinu barikada koje su Srbi postavili na severu Kosova. Ostale su još barikade u severnom delu Kosovske Mitrovice: na glavnom mostu preko Ibra, kao i na putu koji vodi do istočnog mosta. U Zupču, na putu Kosovska Mitrovica-Ribariće, Srbi dežuraju pokraj puta, a tako je i kod Leposavića.

Na sredini puta, u mestu Rudare, kao simbol otpora i jedinstva žitelja severnog Kosova, ostao je krst. Istovremeno, ovde je i mesto odakle Srbi upućuju poruku međnunarodnoj zajednici, vlastima u Prištini i zvaničnom Beogradu da nisu saglasni sa njihovim namerana da sever Kosova i Metohije integrišu u institucije Kosova.

Ni posle dve godine stav onih koji žive u severnom delu Kosova nije se promenio, a njihova borba za ostanak i opstanak se nastavlja.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Centi

    25. jul 2013 | 10:25

    Barikade su nas održale njima hvala

  • Centi

    25. jul 2013 | 13:51

    Одржале су нас да останемо на својем али нас ови издаше.

  • стрептомицин

    25. jul 2013 | 16:10

    А како то да редакција "случајно" изостави "детаљ" да је Дачић послао жандармерију која је тукла Србе на барикадама?! Чисто да се подсетимо, јер Срби ионако су амнезични!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA