SPREČITE ANTISRBIZAM: Srbi na Fejsbuku ponovo mogu da prijave one koji protiv njih šire mržnju! (FOTO)

Stranica na Fejsbuku koja prati i objavljuje govor mržnje prema Srbima bila je blokirana dva meseca. Razlog za blokadu: administratori su kritikovali ustaške i fašističke zločine u Jasenovcu

  • 10

Društvena mreža Fejsbuk opozvala je svoju "neosnovanu, nelogičnu i nemoralnu" odluku da ukine stranicu Međunarodne inicijative za praćenje antisrbizma (Antiserbism Monitoring) zbog navodnog govora mržnje, saopšteno je iz ove inicijative.

- Nakon dva meseca aktivizma i reakcija javnosti, odneli smo još jednu veliku pobedu - ističe se u saopštenju.

Ova inicijativa pokrenula je nedavno peticiju kojom se traži da na Fejsbuku bude dozvoljeno praćenje antisrbizma. Ukazano je da se na toj mreži slobodno mogu objavljivati fotografije žrtava ustaškog logora Jasenovac, sa popratnim tekstom: "Srbi – savršeni kao gnojivo".

Direktor Kulturno-istorijskog centra u Novom Sadu i tvorac Inicijative Andrej Fajgelj rekao je da je ova asocijacija snimila tu "publikaciju" i objavila je na svojoj stranici uz kritiku.

On ističe da je apsurd, da je u ime govora mržnje "Fejsbuk" stranicu inicijative blokirao, a stranu na kojoj su prikazane žrtve logora u Jasenovcu − ostavio.

Takođe, na Tviteru se mogu pronaći slogani tipa: "Mrzim Srbiju i njen narod", koji je, prema rečima Fajgelja, donedavno bio najpopularniji haštag u regionu.

- To je otvoreni rasizam, posebno kada se sa tom ključnom rečju objavljuju fotografije leševa sa natpisom: "Srećan sam kada vidim mrtve Srbe", kaže Fejgelj, koji je na svom internet blogu napisao da ako u Evropi postoji fašizam, to je antisrpski fašizam.

- U 21. veku, Srbi su jedini Evropljani koji žive pod realnom pretnjom etnički motivisanih ubistava i čija su kultura i identitet predmet stalne defamacije. Samo u poslednjih godinu dana, povratnici na Kosovo i u Hrvatsku bili su prebijani i ubijani, na decu bacane bombe, a snage reda su bojevom municijom pucale na nenaoružane demonstrante. Čim je nešto srpsko, bilo je izviždano, zabranjeno i zapaljeno  - naveo je između ostalog Fegelj u svom blogu.

Takođe, administratori strane na Fejsbuku redovno ažuriraju svoju stranicu vestima koje su posvećene stradanju Srba na Balkanu u sukobima vođenim poslednjih decenija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ironija

    26. jul 2013 | 20:59

    Konačno da neko nešto ovako postavi, evo mi iz dijaspore dobro znamo kako to ide. udružavaju se braća Albanci sa braćom hrvatima itd... protiv nas i nonstop šire mržnju i nebulozu ... malo dete koje tek proodalo zna već da kaže "Ćetnik ubijo nas, treba ubit ćetnika" a ustaštvo veličaju po drugoj strani. Bolesni su ti mali banana narodi, jako mi je žao što Srbija nije jača država, da nešto više uradi po tom pitanju, da umesto da kad su u pitanju pretnje tužbi hrvatske za vukovar neki i ne znam šta,,, u svakom primeru naši tuže hrvatsku za 2. svetski rat. Da konačno bude zatvorena ta istorija i neka se posrame svoje prljave krvi Hrvati, koji su sa apetitom 8(naravno uz zaštitu Švaba) mogli da kolju Srbe. al to ti je, kad Srbi nemamo svoje ja.. mi stalno učimo decu ,, neeemojj gledati ko je šta itd... dok oni stalno potpaljuju svoju decu, sa 3 godine mali hrvat već zna da kaže ubi srbina, to sam već video i to se već dugo dešava. izgleda treba u nama da proradi inat takođe... ali ipak možd aje bolje ovako.... mi civilizovaniji; pa ih ignorišemo dok oni stalno traže neko rivalstvo sa nama , bednici mali.

  • Marija Ovuka

    26. jul 2013 | 19:45

    Mrznja je najveci teret koji se nosi nepotrebno...Zasto mrziti?? Pa nijedan narod na Balkanu nije ni bolji ni gori od drugog naroda...

  • Weber S

    26. jul 2013 | 19:18

    Srbi mrze druge zato sto nisu Srbi. Drugi mrze Srbe zato sto to jesu. Ko je u pravu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA