KRVAVI KAIRO: Potpuni haos, broj mrtvih raste iz časa u čas!

Egipatski mediji prikazuju scene na kojima medicinsko osoblje očajnički pokušava reanimaciju pristiglih u poljsku bolnicu, kod džamije Raba al-Adavija na severoistoku Kaira, gde se okupljaju Morsijeve pristalice

  • 2

Muslimanska braća saopštila su da je jutros najmanje 200 osoba poginula, dok Ministarstvo zdravlja Egipta saopštava da je za 24 sata poginulo 29 osoba.

Televizija Al Džazira izvestila je, međutim, da je u sukobima život izgubilo 120 osoba, a da je povređeno 4.500 ljudi.

Strahuje se da bi broj poginulih mogao da bude daleko veći.

I dok Muslimanska braća tvrde na svojoj internet-stranici da je u sukobima između pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija i snaga bezbednosti ranjeno 4.000 osoba, Ministrarstvo zdravlja je, s druge strane, saopštilo da je u protekla 24 sata ranjeno 649 osoba.

Portparol Muslimanske braće Džihad el-Hadad tvrdi da snage bezbednosti "pucaju da bi ubili - u glavu i grudi", preneo je Rojters.

Britanska agencija navodi da snage bezbednosti nisu komentarisale te tvrdnje.

Rojters prenosi i da egipatski mediji prikazuju scene na kojima medicinsko osoblje očajnički pokušava reanimaciju pristiglih u poljsku bolnicu kod džamije Raba al-Adavija na severoistoku Kaira, gde se okupljaju Morsijeve pristalice.

El-Hadad tvrdi da je policija počela rano jutros da ispaljuje suzavac na demonstrante blizu džamije, a potom su upotrebljeni bojevi meci koji pogađaju ljude iz neposredne blizine.

Ruska agencija Itar-Tas s izveštava da je veliki broj ljudi u poljskim bolnicama sa povredama od suzavca, kao i da zvaničnih podataka Ministarstva zdravlja za sada nema.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Egipta Muhamed Ibrahim rekao da vlasti nameravaju da što skorije okončaju neprestane akcije protesta Morsijevih pristalica u Kairu "legalnim metodama".

Više od 200 osoba, većinom pristalica Muslimanske braće, poginulo je u nasilju od Morsijevog smenjivanja, podseća Rojters.

Islamisti protestuju u oblasti džamije i na trgu Al-Nahda kod Kairskog univerziteta od 3. jula.

Na tom prostoru postavljene su govornice, šatori i mobilne bolnice.

Demonstranti traže da se Morsi vrati na funkciju i da budu ukinute sve odluke donete posle njegove smene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA