Zvonimir Nikezić pušten iz pritvora

Pet dana nakon usvajanja ustavne žalbe na nezakonsko produžavanje pritvora, Zvonimir Nikezić, direktor konsultantske firme "Ces Mekon", pušten je iz pritvora

  • 2

Pet dana posle usvajanja ustavne žalbe na nezakonsko produžavanje pritvora, Zvonimir Nikezić, direktor konsultantske firme "Ces Mekon", pušten je iz pritvora. To piše "Politika", ali Tanjug navodi da Nikezić još nije izašao iz zatvora.

Ustavni sud Srbije utvrdio je prošle nedelje da je Nikeziću povređeno ustavno pravo na ograničeno trajanje pritvora. Nikezić je optužen za malverzacije u pančevačkoj "Azotari". Za sada se ne zna da li je njegovo puštanje na slobodu reagovanje na žalbu ili uplata jemstva od milion evra, koliko mu je tražio Specijalni sud kao garanciju da će se odazivati pozivima suda.

Tanjug navodi da je Nikezić položio jemstvo od milion evra u nekretninama koliko mu je Specijalni sud odredio za odbranu sa slobode. Zatvor ima informaciju da je jemstvo plaćeno, ali još nije dobio naredbu za njegovo puštanje na slobodu koju treba da izda Specijalni sud. Nikezić je u Okružnom zatvoru u Beogradu od 24. novembra prošle godine kada je uhapšen zajedno sa bivšim ministrom i funkcionerom DS-a Sašom Draginom.

Tanjug navodi da će Specijalni sud naredbu za puštanje Nikezića iz Okružnog zatvora izdati nakon što dobije potvrdu od banke da je novac legao na račun suda, kao i kad Nikezić da izjavu pred sudijom da neće bežati i da će se odazivati na sve pozive suda, a to se može očekivati sutra.

Specijalni sud u Beogradu doneo je pre desetak dana, po nalogu Apelacionog suda, novu odluku, prema kojoj Nikezić, optužen za zloupotrebe u aferi "Azotara", može da bude pušten iz pritvora ukoliko položi jemstvo od milion evra, umesto 2,2 miliona evra, koliko je prethodno utvrdio.

Tužilaštvo optužnicom tereti Nikezića, "kao rukovodioca i koordinatora konsultantskog tima HIP-a "Azotara" u restrukturiranju, za produženo krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u podstrekivanju, a u vezi s prodajom regresiranih mineralnih đubriva u "Azotari" Pančevo od jula 2009. do avgusta 2011. godine, suprotno uredbama Vlade Srbije".

(Telegraf.rs / Izvor: Politika / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fizioterapeut

    29. jul 2013 | 15:29

    Đubre!!!

  • hercegov grad

    30. jul 2013 | 09:57

    cujete li ovo "povredjeno pravo",a kad je pljacko drzavu sa politickim vrhom Srbije,pretezno iz DS ,onda nije povredio pravo narodne sirotinje?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA