Uhapšen dekan Medicinskog fakulteta u Nišu!

Milan Višnjić, široj javnosti poznat po tome što je na fakuktet zapošljavao članove svoje porodice, sumnjiči se da je oštetio budžet ove visokoškolske ustanove za skoro 168 miliona dinara i 70.000 evra

  • 7

Bivši dekan Medicinskog fakulteta u Nišu MilanVišnjić uhapšen je zbog sumnje da je izvršio zloupotrebu službenog položaja. Nakon saslušanja Višnjiću je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, posle čega će biti priveden istražnom sudiji.

Kako je saopštila niška policija, on se sumnjiči da je raznim malverzacijama ovu visokoškolsku ustanovu oštetio za skoro 168 miliona dinara i 70.000 evra.

Prema istom saopštenju, Višnjić je samoinicijativno uvećavao koeficijente plata nenastavnom osoblju suprotno Uredbi Vlade kojima su regulisane zarade zaposlenih na fakultetima. Na taj način je od 1. septembra 2008. godine do 31. marta 2013. godine njima isplaćeno više četrdeset pet miliona dinara preko dozvoljenih plata.

Takođe, kako navodi policija, sumnja se da je Višnjič nekim studentima engleske grupe Medicinskog fakulteta nezakonito umanjivao školarinu.

- Umesto tri hiljade evra na odseku medicina, odnosno tri i po hiljade evra koliko košta školovanje na farmaciji, ti studenti su prosečno plaćali hiljadu evra. Vredi napomenuti da se u 90 odsto slučajeva radi o deci ili rođacima lekara i zdravstvenih radnika, dok drugi studenti, koji su takođe podnosili molbe za umanjivanje iznosa školarine, tu povlasticu nisu dobijali. Po ovom osnovu Medicinski fakultet je oštećen za 70.000 evra - kažu naši sagovornici iz istrage.

Sumnja se da su iz budžeta fakulteta na nezakonit način uvećavane i zarade profesora. Kako navodi policija, juna 2007. godine Savet fakulteta je usvojio razne projekte u kojima su učestvovali svi zaposleni na fakultetu, pa je po tom osnovu Višnjić naložio službi knjigovodstva da im isplati određeni procenat od prethodne plate.

Prva isplata je izvršena 21. juna 2007. godine, iako tada projekti nisu ni usvojeni od nadležnih organa, nisu vođene evidencije o stvarnom učešću u projektu i vremenu provedenu na radu vezanom za projektu. Na ovaj način, zaposleni na Medicinskom fakultetu zaradili su od maja 2007. do decembra 2011. godine 122.613.678 dinara.

Višnjiću je poslednjih godina često pominjan u negativnom kontekstu, a sve je kulminiralo aferom sa zapošljavanjem njegovih srodnika na Medicinskom fakultetu.

Prošle godine ga je Prekršajni sud kaznio sa 60.000 dinara, jer nije pravovremeno obavestio pretpostavljene i Agenciju za borbu protiv korupcije da je na fakultetu zaposlio sina, ćerku, zeta i priju i još desetak rođaka.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    31. jul 2013 | 12:56

    Sada otpustiti celu njegovu porodicu i familiju inrodjake koje je zaposlio u klinickom centru. Treba i uvesti elektricnu stolicu i streljanje i vesanje pa da vidite kako bi se ova zemlja i ljudi doveli u red

  • mare

    31. jul 2013 | 14:44

    Treba privesti i bivseg dekana Medicinskogfakulteta u Kosovskoj Mitrovici, ovaj u Nisu je malo dete za anarhiju koja se vodi u Mitrovici, nema inspekcije nigde, placaju se radna mesta, kupuju diplome, uzas, taj je vodio fakultet kao privatno vlasnistvo,hitno ispitati.

  • hercegov grad

    31. jul 2013 | 11:39

    vidi se silnost vlasti i polozaja u takvom drustvu.Mislio sam da je dolaskom ove vlasti to prestalo,ali nije tako,Opet se kadrovo ,rodkaci,prijatelji,kurve zaposljavaju preko reda!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA