GODIŠNJICA OLUJE: Hrvati slave, Srbi tuguju

Obeležavanje će početi paljenjem sveća u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a za nedelju je predviđen parastos poginulim civilima i vojnicima u Hramu Svete Trojice i polaganje venaca

  • 21

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, tokom vikenda u RS će biti obeleženo 18 godina od vojno-policijske akcije "Oluja".

Obeležavanje će početi paljenjem sveća u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a za nedelju je predviđen parastos poginulim civilima i vojnicima u Hramu Svete Trojice i polaganje venaca.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je progon Srba iz Republike Srpske Krajine najveće etničko čisćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata i naglasio da će institucije Republike Srpske istrajati u nastojanju da svi krivci za zločine budu izvedeni pred lice pravde.

- Obeležavanje ovog zlodela jeste masovno ubistvo civila. Ubijeno je 1.838 ljudi, od kojih 1.185 civila, što je 64 odsto - rekao je Milunović i dodao da su od ukupnog broja stradalih 537 bile žene, odnosno 29 odsto, kao i da je više od polovine stradalih civila bilo starijih od 60 godina.

Prema njegovim rečima, 937 osoba još se vode kao nestale.

On je, kako su preneli banjalučki mediji, podsetio da je na prostoru tadašnje Republike Srpske Krajine živelo oko 220.000 Srba, a da je hrvatska vojska, u sadejstvu sa Hrvatskim većem odbrane i tzv. Armijom RBiH, angažovala oko 200.000 vojnika za njihovo masovno istrebljenje.

- U borbenim dejstvima aktivno je učestvovalo 138.500 hrvatskih vojnika i vojnika tzv. Armije RBiH, ostali su bili logistika. Ako imamo podatak da je u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini bilo oko 30.000 vojnika, onda je jasno kakav je to odmer snaga bio - kazao je Milunović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jebem im mater

    3. avgust 2013 | 14:27

    Jebem im mater ,a nasim vlastima jos vise sto su ljube noge i sto primaju plate od zapada da sve vise to zataskaju i da nam ne vrate nasu imovinu tamo.

  • ЂУЈИЋ МОМЧИЛО

    3. avgust 2013 | 14:59

    у недељу у цркви Св. Марка у Београду, у 11 часова, служиће се парастос. НЕ ПРАШТАМО, НЕ ЗАБОРАБЉАМО!!

  • mne

    3. avgust 2013 | 14:39

    Sad je tako ali kolo istorije se okrece, ko je gore bice dolje, samo polako.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA