Jezero Gazivode progutalo 578 domaćinstava, 2 crkve i 4 groblja!

Kakva je strateška pozicija ovog jezera na Kosovu, ko je gradio branu, a ko na nju polaže pravo i zašto je ovo jezero tako važno i Srbima i Albancima

  • 1

Predsednik SO Zubin Potok Stevan Božović, čijoj je porodici prilikom eksproprijacije zemjišta za izgradnju veštačkog akumulacionog jezera Gazivode oduzeta obradiva zemlja, kaže za Telegraf da je branu gradila Beogradska tehnika, a da je zemljište isplaćivano novcem od kredita koji je MMF odobrila tadašnjoj SFRJ.

- Kamen temeljac za izgradnju brane budućeg veštačkog jezera Gazivode postavljen je na Petrovdan 1972, a položio ga je tadašnji predsenik Saveznog izvršnog veća Džemal Bijedić. Beogradska "Hidrotehnika" je podigla jednu od najvećih brana s glinenom osnovom u Evropi u selu Gazivode. Veštačko, akumulaciono jezero je napravljeno pregrađivanjem reke Ibar u gornjem toku, površine 11,9 km2, obuhvatajući prostor opštine Tutin u jugozapadnoj Srbiji i opštine Zubin Potok na severu Kosova i Metohije. Jezero je dužine 24 kilometra, visina brane je 107 metara, u osnovi je široka 460, a duga 408 metara, napunjeno je 1977. god. - kaže Božović.

On podseća da je to bilo u vreme SFRJ i da "kosovski fond“ nije postojao. Što se isplate eksproprisanog zemljišta tiče, isplaćen je kreditom koji je SFRJ podigla od MMF-a. Kvadratni metar obradivog zemljišta isplaćivan je 18 dinara, koliko je tada koštala kutija cigareta "drava“.

Prema njegovim rečima, u opštini Zubin Potok jezero je potopilo 578 domaćinstava, 2 crkve i 4 groblja.

Božović dodaje da vodeni potencijal iz ovog jezera koristi istoimena hidrocentrala, kanalima se voda iz Gazivoda odvodi do Gračaničkog jezera i koristi se za snabdevanje grada Prištine i okoline. Takođe, voda iz ovog hidrosistema se koristi za rashlađivanje Termelektarane „Obilić“, kao i za navodnjavanje kosovske nizije.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolla

    5. avgust 2013 | 22:10

    I to ce sad da nam uzmu....i podele sa amerikancima..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA