SAD: Zabranjeno pušenje u parkovima, na plažama i dvorištima

Broj zabrana pušenja na otvorenim prostorima skoro se udvostručio u proteklih pet godina i sada je pušenje zabranjeno na blizu 2.600 takvih javnih mesta

  • 7

Borba protiv pušenja u SAD počela je da se širi i na otovoreni prostor, pa su se natpisi "zabranjeno pušenje" pojavili i u gradskim parkovima, na javnim plažama, u dvorištima studentskih domova i drugim otvorenim prostorima.

Broj zabrana pušenja na otvorenim prostorima skoro se udvostručio u proteklih pet godina i sada je pušenje zabranjeno na blizu 2.600 takvih javnih mesta, navodi AP.

Neki stručnjaci, međutim, tvrde da nema dovoljno medicinskih dokaza da dim od cigareta na otvorenom može naneti štetu zdravlju dece i odraslih u okolini pušača.

Rezultati stotina istraživanja su pokazali da postoji veza između udisanja nikotinskog dima u zatvorenim prostorijama i zdravstvenih problema poput srčanih oboljenja. Zbog toga su uvedeni zakoni o zabrani pušenja, na osnovu kojih je sada zabranjeno zapaliti cigaretu u skoro polovini barova, restorana i na radnim mestima.

U istraživanjima je jasno ustanovljeno da čak i kratkotrajno izlaganje dimu od cigareta u zatvorenoj prostoriji može dovesti do zgušnjavanja krvi i povećati sklonost ka začepljivanju krvnih sudova.

Stalno izlaganje je još opasnije i može dovesti do povećanja holesterola, povećati rizik od njegovog taloženja u arterijama, kao i rizik od bolova u grudima, slabosti ili infarkta.

Zvaničnici Ministarstva zdravlja smatraju da nema razloga da se ne zaključi da se isto može dogoditi od udisanja dima na otvorenom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    8. avgust 2013 | 23:20

    А са друге стране би максимално да продају цигарете целој планети. Лицемери.

  • Dzontra Volta

    9. avgust 2013 | 00:31

    Pa ako je zabranjeno pušenje, na svim tim mestima, vi se onda ljubite :P

  • vuk

    9. avgust 2013 | 11:58

    ameri j....m vam seme dolazi vam kraj uskoro

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA