ŽELITE DA KUPITE POLOVAN AUTOMOBIL? Evo kako treba da se cenkate!

Kada prodajete ili kupujete polovan automobil morate da pregovarate, ili narodski rečeno cenkate, ali kako? Pročitajte kako bi trebalo da se ponašate u toj situaciji

  • 5

Cenkanje je veoma komplikovana tema, iako na prvi pogled deluje da tu nema velike filozofije. Ako kupujete, trudite se da izvučete što nižu cenu, ako prodajete, tražite što višu – to je jasno, ali kako pobediti u ovom malom ratu?

Budimo realni, ukoliko niste prirodan talenat za cenkanje, ne postoji takvo uputstvo ili "instruktor" koji će vas pretvoriti u "profesionalca". Ipak, određeni saveti mogu da olakšaju kupoprodaju, ali samo ukoliko imate hrabrosti da ih ispratite i pritom budete umereni u njihovoj primeni.

Stoga ovaj tekst posmatrajte kao malu pomoć onima koji ne vole da pregovaraju. Iskusni će verovatno naći zamerke, pa ih pozivamo da podele svoje mišljenje putem komentara.

Čim vas kupac/prodavac uhvati u laži, iskoristiće to da utiče na cenu. Potezaće tu temu i kasnije u toku pregovaranja, svaki put kad poželi da obezvredi neki vaš argument.

Internet auto oglasi su osnovni "udžbenik". Dobro se upoznajte sa cenama automobila kao što je vaš. Ne fokusirajte se na isto godište; gledajte i nekoliko godina starije i mlađe. Ne ograničavajte se ni po pitanju goriva. Mnogi kupci tokom traženja polovnog vozila u obzir uzimaju i dizelaše i benzince.

Tako ćete moći da presečete suprotnu stranu ukoliko počne da vas bombarduje netačnim primerima, savetuju Polovni automobili.

Obavezno odredite krajnju cenu do koje ste spremni da idete. Koliko god to logično zvučalo, mnogi prodavci/kupci ne postavljaju granicu preko koje neće ići, već misle da će se to rešiti samo od sebe tokom procesa kupoprodaje.

Budite spremni na razne psihološke igrice. Ubeđivanja, navođenja izmišljenih primera, laganje po pitanju cena konkurencije, podsmeh, agresivnost, vikanje, mahanje rukama, dramatično okretanje leđa i odlazak, pa povratak sa novom ponudom...

Budite spremni na sve i gledajte „protivnika" u oči. Skretanje pogleda on će protumačiti kao nesigurnost.

Ukoliko ste stidljivi, svaki pokušaj spuštanja cene unapred je osuđen na propast, pošto će prodavac smatrati da ste nesigurni.

Ne brinite o tome da li će se prodavac uvrediti ukoliko mu ponudite znatno nižu cenu od one koju traži. On je svestan da će svaki potencijalni kupac pokušati da uradi isto to. Njegova reakcija će verovatno biti preuveličana, neretko na granici drame.

Stoga zaboravite na tuđa osećanja i ne mislite o tome kakav ćete utisak ostaviti na prodavca – ne idete na razgovor za posao, već je cilj da dobijete automobil za što manje novca.

U slučaju da ste svesni da niste na nivou zadatka, pomirite se sa realnošću i pozovite nekog prijatelja/rođaka da pregovara umesto vas. Pomaže i čašica žestokog pića (samo ukoliko ne vozite).

Činjenica je da mnogi ljudi jednostavno nisu rođeni za cenkanje. Čak i oni koji se inače fantastično snalaze u komunikaciji sa drugima, često imaju problem kada se nađu u ovakvoj vrsti konflikta.

Fotoaparat će pokazati prodavcu da ozbiljno pristupate proveri automobila. Pregledajte slike kada se vratite kući i pozovite prodavca – bez detaljnijih objašnjenja mu dajte ponudu i recite da ste dobro proučili sve fotografije, naročito one odozdo. Malo blefiranja ne škodi...

Podrazumeva se da je proučavanje tržišta imperativ. Uz dobru informisanost lako ćete se suprotstaviti tvrdnjama da se takav automobil teško može naći po toj ceni.

Ukoliko vam je neko vozilo zapalo za oko, pratite ga. Možda neće biti prodato u nekoliko sledećih meseci, pa će vlasnik odlučiti da spusti cenu. Upravo taj trenutak je možda prilika da nastupite agresivnije na polju cenkanja.

Opcija "prati oglas" postoji na sajtu Polovni automobili i možete je koristiti ukoliko se na njega registrujete.

(Telegraf.rs / Izvor: Polovni automobili)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Izujedase me komarci

    10. avgust 2013 | 13:26

    Cena im je pala,ali ih ipak tesko prodaju. Tako da,ako im pokazes keš lovu,na licu mesta,ne treba ti nikakvo cenkanje,sami spustaju cenu...

  • Heh

    10. avgust 2013 | 13:03

    Al' ste ga vi iskomplikovali sa ovim tekstom

  • BSBS

    10. avgust 2013 | 13:37

    Ma kakvih sve njuska ima po tim auto oglasima,preprodavanje automobila im je postala profesija...u stanju su da ti prodaju i usrane gace a da nepricam o nekom krsu kome je dusa u nosu...zato samo nov auto i miran si!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA