DAVE SE U ĐUBRETU: Albanija prepuna divljih deponija

Smeća ima svuda, po jarcima i potocima mogu se videti divlje deponije, bilo da je u pitanju predgrađe Tirane, lučkog grada Drača ili Skadar na severu zemlje

  • 22

Divlje deponije, nastale bacanjem smeća po najrazličitijim površinama, u Albaniji stvaraju ogromne probleme, a oni koji se bave zaštitom životne sredine apeluju na što skorija rešenja. Uzroci su nebriga nadležnih, ali i uvoz smeća.

Kako je objavio Radio Dojče vele, smeća ima svuda: po jarcima i potocima mogu se videti divlje deponije, bilo da je predgrađe Tirane, lučkog grada Drača ili u Skadru na severu zemlje. Zapravo, i pojam "deponije" je neodređen, jer i građani i opštine, kako se navodi, bacaju svoj otpad gde god im se učini zgodnim.

Kao primer navodi se lučki grad Drač, gde uopšte nema zvanične deponije smeća, pa ono iz grada sa više od 200.000 stanovnika završava na poljima oko grada. Tamo po smeću gaze svinje i koze, tražeći nešto za jelo, a kad padne kiša, svi otrovi iz smeća slivaju se u potoke - i na kraju u Jadransko more.

Poseban problem je, kako se navodi, nebriga nadležnih zbog koje u čitavoj zemlji postoje svega dve "prave" deponije: jedna u Tirani, a druga u Bushatu.

Još neobičnije u ovoj situaciji je i to što se, ako je sudeći po ovom tekstu, u Albaniju smeće čak i uvozi. Naime, prema informacijama albanskog Ministarstva za zaštitu životne sredine 2011. u tu zemlju uvezeno je 300.000 tona metalnog otpada i 20.000 tona plastičnog otpada, pre svega iz Italije.

Na kraju niko ne zna šta je tačno stiglo u Albaniju. Jer, albanski carinici se nisu baš previše trudili da provere šta je u pristiglim kontejnerima, pogotovo nakon što su, kako mnogi pretpostavljaju, od uvoznika dobili "mali poklon za trud".

(Telegraf.rs / Izvor: dw.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA