BOJ NA MIŠARU: Jedna od najvećih pobeda nad Turcima

Polaganjem venaca kraj Spomenika mišarskim junacima biće obeleženo 207 godina od pobede ustanika nad jedinicama regularnih oružanih snaga Otomanskog carstva

  • 4

Na Mišaru kod Šapca danas će biti obeležena 207. godišnjica čuvene bitke, polaganjem venaca kraj Spomenika mišarskim junacima.

Boj na Mišaru, koji je bio 13. avgusta 1806. godine, predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda ustanika nad jedinicama regularnih oružanih snaga Otomanskog carstva.

Predvođeni voždom Karađorđem i istaknutim ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, Srbi su tom prilikom odneli veliku pobedu koja je učvrstila položaj ustanika i dramatično ugrozila status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka.

U centru sela Mišar 1906. godine, povodom obeležavanja jubilarne - 100. godišnjice boja, podignut je spomenik, a u kasnije muzej sa postavkom koja prikazuje sam boj, događaje koji su mu prethodili, znamenite učesnike velike bitke, kao i njene posledice.

Spomenik je visok 633 centimetra, završava se skulptoralnom kompozicijom dvoglavog orla, a podignut je sredstvima Drinosavskog kola jahača "Knez Mihailo".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • сердар јоле

    13. avgust 2013 | 08:17

    Није то била побједа над регуларним једницама отоманскиг царства, то је била побједа над окупаторима!!!

  • Dejan

    13. avgust 2013 | 08:51

    Slava im I hvala!!!

  • стрептомицин

    13. avgust 2013 | 10:04

    Данас у Србији нема "устаника" сви служе непријатељима Србије, само фали окупаторска војска, мада и тога има на КиМ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA