Ukidaju vanrednu situaciju, iako su poplave neizvesne

U "Srbijavodama" kažu da je teško je proceniti gde će biti najvećih poplava, najdramatičnije je kod Golupca. U Štabu za vanredne situacije najavljuju ukidanje vanredne situacije u subotu

  • 0

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić  najavio mogućnost da se vanredna situacija potpuno ukine već u subotu. Povodom problema sa topljenjem snega i leda na rekama, Marić kaže da se ne očekuje poplavni talas na Dunavu i velikim rekama, ali da problem predstavlja led. Sa druge strane direktor Srbijavoda Nikola Marjanović tvrdi da se na pojedinim kanalima ništa ne može uraditi jer godinama nisu čišćeni.

Marić kaže da postoji mogućnost već u sredu na sastanku Republičkog štaba ukine vanredna situacija za teritoriju cele republike i da bi ona ostala samo za teritorije tri okruga i jednog broja opština koje su još uvek ugrožene. Prema njegovim rečima, ukoliko vremenske prilike nastave da budu povoljne, vanredna situacija najverovatnije će biti sasvim ukinuta u subotu.

-Na Ibru je razbijan i pokrenut led i na njemu nema čepa. Kritično je na Dunavu kod Golupca, ali nadamo se da će sve biti u redu, rekao je direktor "Srbijavoda" Nikola Marjanović. 

Prema dosadašnjem iskustvu, kritično je na slivu Vlasine u okolini Leskovca i na slivu Drine. Ukazujući da je dobro što su korita reka prazna, on je rekao da na pojedinim kanalima ne može ništa da se uradi, jer nisu godinama čišćeni ili su na njima izgrađeni objekti.

U toku dana u 12 časova biće održan sastanak stručno-operativnog tima za praćenje stanja na rekama koji je republički štab formirao prošle subote, najavio je Marić i dodao da posle tog sastanka očekuje određene zaključke i predlog mera. On je rekao da se ne očekuje poplavni talas na Dunavu i velikim rekama, ali da je "problem led koji se polako spušta".  Marić izjavio je da bi situacija sa kretanjem leda u Dunavu trebalo da se stabilizuje u naredna 24 sata.

(Izvor:Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA