Ministarstvo odbrane BiH ne da Kusti oružje za film!

- Oružane snage BiH trebalo bi da ustupe jedan kamion od 10. do 14. avgusta, ali vozilo nije dato nikome na korišćenje. Nalogom Predsedništva je sve to suspendovano i obustavljeno - rekao je savetnik za odnose sa medijima Damir Bećirović

  • 17

Načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajoru Anti Jeleču predsedništvo Bosne i Hercegovine naredilo je da suspenduje odluku Ministarstva odbrane BiH o izdavanju opreme i naoružanja sa pripadajućim vojnicima za potrebe snimanja filma Emira Kusturice čiji je radni naziv "Na mlečnom putu".

Savetnik za unutrašnju i spoljnu politiku i odnose sa medijima Damir Bećirović u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića potvrdio je ovu odluku, piše portal Klix.ba

Kao potpisnici sporne odluke u ime Ministarstva spominju se imena ministra Zekerijaha Osmića i njegovog zamenika Mirka Okolića, ali je zapravo nejasno ko je potpisao ovu odluku, jer je, kako piše sarajevsko Oslobođenje, potpis nečitak.

- Ne zna se ko je od njih dvojice potpisao odluku, ali ju je Predsedništvo BiH suspendovalo, odnosno dalo takav nalog generalu Jeleču, zbog toga što o svemu nije konsultovano i nije se izjasnilo Predsedništvo BiH, čime je prekršena uobičajena procedura u ovakvim slučajevima - rekao je Bećirović.

Prema pisanju sarajevskog Oslobođenja, odluka Ministarstva odbrane BiH je donesena na zahtev firme pod nazivom "Mlečni put d.o.o." iz Trebinja.

List piše da su prema toj odluci OS BiH od 10. do 14. avgusta ekipi filma trebale da ustupe kamione za prevoz opreme.  Međutim, Bećirović ističe da nijedan kamion nije ustupljen.

Savetnik člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske Đorđe Latinović demantovao je međutim da je to telo suspendovalo odluku Ministarstva odbrane BiH o izdavanju opreme i naoružanja sa pripadajućim vojnicima za snimanje filma Emira Kusturice "Na mlečnom putu".

Latinović je rekao da je iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva Željka Komšića saopšteno da će od ministra odbrane BiH biti tražena neka pojašnjenja u vezi s tom odlukom, jer se smatra da ona nije u skladu sa Zakonom o odbrani BiH, i dodao da ni to pismo ne održava stav sva tri člana Predsedništva BiH, pre svega člana iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića.

 

Prema njegovim rečima, iz Ministarstva odbrane ranije je prezentovan stav prema kojem Kusturičina inicijativa i ne predstavlja zahtev za "upotrebom" nego za "pozajmljivanjem" materijalno-tehničkih sredstava Oružanih snaga BiH za "određene specifične posebne namene".

- U tom smislu nije ni bila potrebna odluka Predsedništva BiH, a da je to tako potvrđuju neki prethodni primeri u kojima su sredstva Oružanih snaga BiH pozajmljivana i korištena, na primer za snimanje filma Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda". Tada niko nije postavljao pitanje niti tražio odluku nijednog organa - podsetio je Latinović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srdjo

    14. avgust 2013 | 12:32

    Zvanicno Sarajevo ne moze da preboli lik i djelo ovoga covjeka.Kada bi mogli ocerupali bi ga na sred bascarsije.Bolesnici

  • Petar Arsenijević

    14. avgust 2013 | 13:04

    Nema brige. Daće mu Srpski narod!

  • xxx011

    14. avgust 2013 | 13:00

    Kustu nisu mogli da zaustave tenkovima,pa neće moći ni jednim kamionom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA