DRUŽENJE U NAJAVI: Snouden i Mira Marković komšije u Rusiji?

U državi koja je poznata kao utočište za mnoge svrgnute lidere i njihove porodice smestio se i američki begunac, i to najverovatnije u jednu od luksuznih vila u gradiću Barviha, gde živi i Miloševićeva udovica

  • 4

SVET JE IPAK MALI. Najpoznatiji svetski begunac, nekadašnji agent NSA, Edvard Snouden mogao bi trajno da se nastani u komšiluku supruge bivšeg predsednika SRJ Mire Marković u Moskvi!

Iako je, kada je o Snoudenu reč, sigurna samo informacija da su ruske vlasti pristale da mu daju azil, u svetskoj štampi već su se pojavile spekulacije o onome što nas sve zanima - gde će Snouden ubuduće živeti. Kao jedna od mogućnosti spominje se i ruski gradić Barviha.

ZAŠTO BAŠ U RUSIJI?

U tekstu pod naslovom "Snoudenov jedini siguran izbor može biti da ostane u Rusiji 'na neodređeno'", objavljenom na sajtu američkog "Vašington posta", navodi se da njegove ostale opcije izgledaju vrlo rizično.

Snouden je najpre pobegao iz Hong Konga kad je postalo jasno da mu tamošnje vlasti neće garantovati azil, te da bi se mogao suočiti sa zatvorom dok ne stigne zahtev za izručenje SAD.

- Snouden je ranije rekao da bi se rado sklonio na Island. Ali želja tamošnje vlade, koja se nedavno preorijentisala "u desno" i ima ekonomske interese u tome da ne uznemirava SAD, da prihvati Snoudena, znatno je smanjena - navodi se u tekstu.

Sledeća mogućnost bio je Ekvador, koji je u nekoliko prilika nagovestio da bi rado prihvatio Snoudena. Ovi "signali" nisu iznenadili jer, s jedne strane, Ekvador je već dao utočište osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu (u svojoj ambasadi u Londonu), a s druge, "u skladu su s naporima predsednika Ekvadora Rafaela Koree da se pozicionira kao nacionalista koji se ne plaši zapadnih moći i njegovih napora da ograniči političke protivnike i novinare koji ga kritikuju, sugerišući da oni rade sa neprijateljima Amerikancima".

KOD MIRE I ASADA

Kao argument u prilog tezi da je Rusija najbolje rešenje za Snoudenovo "skrovište", autor navodi rusku "istoriju sklanjanja begunaca sa Zapada, neprekinutu čak i raspadom SSSR i kompletnom transformacijom ruske vlade".

- Svrgnuti šefovi država, koje izbegava ceo svet, dobijaju luksuzne vile u prestižnom gradiću Barviha, "malom Parizu", namenski građenom za istaknute izgnanike - navedeno je u američkom dnevniku.

Pomenuta Barviha je gradić u blizini Moskve, nedaleko od medicinskog centra namenjenog ruskim predsednicima. Tokom sovjetske ere, Barviha je bila poznata kao mesto na kom se nalaze najatraktivnije vikendice za zvaničnike Vlade i vodeće intelektualce. Početkom devedesetih godina, sa porastom broja bogatih privatnih preduzetnika, ovde su počele da niču luksuzne vile.

Nekoliko godina kasnije, ovde je bilo sve više vila nalik rezidencijama, sa privatnim obezbeđenjem. Brz razvoj ovog kraja podigao je vrednost nekretnina, ali i iznedrio nove sukobe sa lokalnim stanovništvom.

Godine 2005. otvoreno je "Luksuzno selo Barviha", vrhunski tržni centar, koji uključuje i prodavnice Ferari i Harli Dejvidson.

Krajem 2012. godine američki "Njujork tajms" doneo je informaciju da upravo ovde živi udovica Slobodana Miloševića Mira Marković, kao i da bi ovde - ukoliko dobije azil u Rusiji - mogao da se doseli i predsednik Sirije Bašar el Asad.

U ovom kraju živi i svrgnuti kirgistanski predsednik Askar Akajev, koji je pobegao od uličnih protesta poznatih kao Revolucija lala 2005. godine.

Podsećamo, Mira Marković optužena je da je zloupotrebila službeni položaj tako što je nekadašnjeg generalnog sekretara Vlade i Vladinog člana Komisije za stambena pitanja Živka Kneževića podstakla da dodeli stan Iloni Pešić, dadilji njenog unuka, iako nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Za njom je Interpol raspisao poternicu, ali ruske vlasti odbijaju da je isporuče. Mira Marković je za Telegraf rekla da se u Srbiju nikada neće vratiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA