DRAGAN NIKOLIĆ: Snimam film o svom životu! (FOTO)

- Pažljivo sam se čuvao da se ne obrukam. U našem poslu ne prolaze skandali. Mladi glumci u suštini treba samo da budu glumci - priča legenda srpskog glumišta za Telegraf i najavljuje knjigu o sebi pod nazivom "Sanjao sam"

  • 4

Sedma decenija života nije umanjila šarm i harizmu velikana srpske kinematografije Dragana Nikolića, koji u intervjuu za Telegraf otkriva da uveliko radi na knjizi pod nazivom "Sanjao sam" i da u planovima ima da snimi film o svom životu.

Tajnu uspešnog braka s glumicom Milenom Dravić nije želeo da otkriva, ali ni da prizna da i dalje nosi titulu zavodnika.

Nikolić je upečatljivim ulogama obeležio srpsku kinematografiju. Od samog početka karijere mnogi su ga opisivali kao "beogradskog šmekera" i "zavodljivog dasu", međutim, on kaže da se ipak ne oseća tako.

- Dobro, to su više neki pridevi... Pre svega, sramota me da o tome pričam. Dođe čovek u neke godine kad ima druga potraživanja. Verovatno će sve to da se pretvori u knjigu koju sam već počeo da pišem, a pre toga planiram da snimim i film o svom životu - priča Nikolić i dodaje da mu je na početku karijere njegovom uspehu dosta doprineo šarm koji je imao.

Premda ga dugo nismo videli u medijima, Nikolić ističe kako se umorio od pojavljivanja, ali i da se trenutno zanima svojim novim projektom.

- Poštujem novinarski poziv, ali nisam spreman da pričam svakodnevno za medije, ne mogu baš stalno - iskreno će glumac, koji dodaje da je trenutno pod utiskom barke koju je pravio za Sajam nautike.

- Ta barka mi je sad sve. Tu ima dosta mojih ideja, a na sajmu smo dobili nagradu za dizajn. Nije jahta, nije ništa veliko, ali je najlepša. Liči na mene, uživam u tome - hvali se popularni Gaga.

Iako važi za zavodnika, Nikolić može da se pohvali i s četiri decenije dugim i skladnim brakom s glumicom Milenom Dravić. Tajni recept, ipak, nije želeo da podeli s mlađim generacijama.

- To je tajna koju vam ne bih rekao ni za kakve pare! Moraćete sami da zaključite, prosto nemam prava o tome da pričam bez Milene. Možda kada bismo zajedno seli, pa onda... - zagonetan je Nikolić.

Film "Montevideo, bog te video", u čijem drugom delu igra i on, s velikim uspehom je prikazan u Kini, i to na nacionalnoj televiziji. Nikolić objašnjava koliko je to značajno za srpsku kinematografiju.

- Mnogo je razloga, a ja bih izdvojio to što može da se pretvori u ozbiljan biznis. "Valter brani Sarajevo" je primer da naš film može da bude i te kako gledan napolju, a sad pojavio i "Montevideo". Videćemo šta će biti s drugim delom, koji ima ozbiljnu priču, ozbiljan zaplet. Još tada su u fudbalu bile mućke i nameštaljke, a mi pogrešno mislimo da je to tek sad izmišljeno - šaljivo će Nikolić.

Uspešnu karijeru, dugogodišnje iskustvo i brojne nagrade glumac planira da uokviri projektom o svom životu. Ipak, postoji nešto u čemu se još uvek nije ostvario.

- Gluma. To sad ispada kao vic, ali zaista se nisam ostvario, još uvek nisam zadovoljan onim što sam do sada uradio. Treba da se desi ono za šta sam se spremao čitavog života. Da zaista obeležim to nešto nečim. To može da bude ovaj film o životu, ne znam. Od pozorišta sam odustao, ne mogu da izdržim te silne probe, presvlačenja... Igram samo jednu predstavu - navodi čuveni glumac i otkriva tajnu uspešne karijere.

- To je na kraju krajeva i pitanje vaspitanja. Pažljivo sam se čuvao da se ne obrukam. U našem poslu ne prolaze skandali, ne verujem da postoji primer da se glumac obogatio ili proslavio od toga. Zavisi i šta se smatra pod skandalom. Mladi glumci u suštini treba samo da budu glumci - savetuje Nikolić koji se osvrnuo i na lošu situaciju u Srbiji.

- Ova teška situacija u zemlji se najviše lomi na kulturi. Više nije pitanje ko će biti ministar kulture, nego ko je pristao da bude. Ako čovek normalno sagleda situaciju i u novinama pročita koliko iz budžeta izdvojeno za kulturu, naravno da neće biti ministar. Ministar čega? Tako da to postaje svejedno, što ne bi smelo da bude tako - smatra proslavljeni glumac.

Budući da je večito pitanje kod glumaca koliko su zaista svoji i ujedinjeni kao ličnost, pošto čitav život provode igrajući tuđe emocije i govoreći tuđe reči, Nikolić smatra da u toj tvrdnji nema istine.

- To je pitanje predrasuda. Nikada nisam bio neko drugi, uvek sam ubacivao deo sebe u lik. Ovako bi to bila imitacija. Nemam od koga drugog da uzmem to. Liku treba dati život. U knjizi se bavim time u delu nazvanom "Suze moga jastuka", a knjiga se zove "Sanjao sam" - otkriva Nikolić, uz napomenu da je gluma veoma narcisoidan poziv.

Glumac je nedavno bio domaćin tradicionalne manifestacije "Dani Bate Stojkovića", te je ovom prilikom ispričao kakav je značaj imalo to za njega.

- Lep je osećaj biti domaćin na ovakvoj stvari. Ja to smatram nekom privilegijom, u stvari. Bata je, pored toga što je bio stamena i jaka ličnost, bio pravi gospodin. Lansirao je i prihvatao neka pravila i to je ono što se obično malo preskače kad se o njemu govori - kaže na kraju bard srpske glume.

(Jelena Jovanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA