Hoće da ukinu "Made in Germany"

Evropska komisija uskoro će od svakog proizvođača tražiti da dokumentuje u kojoj zemlji je preduzet koji proizvodni korak, a zatim da izračuna u kojoj zemlji je napravljen najveći deo

  • 4

Evropska unija je predložila ukidanje oznake kvaliteta proizvoda "Made in Germany". Stručnjaci smatraju da bi ovakav predlog mogao da bude negativan za Nemačku.

Proizvođači su do sad oznaku za kvalitet mogli samovoljno da stave na proizvode čiji je veći deo napravljen u Nemačkoj, objasnio je Folker Trajer iz Nemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK).

Međutim, marka je više od pukog označavanja porekla proizvoda, kaže Jirgen Varvig, predsednik Nemačkog društva za kvalitet (DGQ).

- Iza toga stoji obrada, pouzdanost, dugotrajnost, sve što možemo podvesti pod "kvalitet". Čovek takođe kupuje i imidž, na primer nemačku inženjersku veštinu - rekao Varvig.

Prema nameri Evropske komisije, uskoro će svaki proizvođač od početka dokumentovati u kojoj državi je preduzet koji proizvodni korak, a zatim da izračuna u kojoj zemlji je napravljen najveći deo. Na osnovu toga bi se utvrdila visina carine za krajnji proizvod u skladu sa novim kodeksom carina EU, koji bi trebalo da stupi na snagu krajem godine.

DIHK hoće da se pridržava postojeće odredbe, jer se oznaka "Made in Germany" dobro pokazala, kaže Trajer. Obavezna oznaka koju predviđa EU značiće dodatne troškove posebno za srednja preduzeća, a pri tom potrošači neće biti sigurniji kada je reč o poreklu proizvoda.

- Ne verujem će ukidanje pogoditi srednja, već najpre velika preduzeća, koja više nabavljaju u inostranstvu. Oni bi možda mogli u manjoj meri da koriste oznaku "Made in Germany". Srednja preduzeća, najčešće proizvode sama,pa će znati kako da izađu na kraj s novom odredbom - rekao je Morton Duglas iz Frajburga koji se nije složio sa Trajerovim tvrdnjama.

DIHK i DGQ pretpostavljaju da se iza predloga Komisije krije protekcionistički motiv, što bi značilo da bi južne države EU u krizi navođenjem porekla proizvoda mogle bolje da se nose s jeftinom konkurencijom iz jugoistočne Azije.

 

Sledeći korak bi podrazumevao da oznake specifične za pojedinu zemlju mogu da budu pretvorene u "Made in EU".

Ipak, moraće da prođe još neko vreme dok ne bude usvojena nova odredba EK. Predlog Komisije moraju da usvoje Evropski parlament i države članice.

"MADE IN GERMANY" VREDI 100 MILIJARDI EVRA

Procenjuje sa da bi marka "Made in Germany" mogla da dostigne vrednost od 100 milijardi evra, jer se preduzeća i konzumenti odlučuju za skuplju nemačku robu, a ne za povoljnije proizvode iz drugih zemalja. Ali to bi sada moglo da se promeni.

Oznaka "Made in Germany" uvedena je pre tačno 125 godina i smišljena je sa ciljem da se nemački proizvodi diskriminišu. Oznaka "Made in Germany" nije nemački izum. Ona je nastala kao rezultat britanskog zakona o markiranju proizvoda koji je stupio na snagu 23. avgusta 1887. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: dw.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    17. avgust 2013 | 14:08

    Zbog kineza sam i zaboravio kako izgleda

  • mitropolit

    17. avgust 2013 | 14:43

    Jedino sto valja hoce da ukinu

  • Boki

    17. avgust 2013 | 15:44

    Ne treba ga ukinuti za proizvode proizvedene u Nemackoj, ali za one turske rezervne delove definitvno treba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA