ČESTITAMO: RTS danas slavi 55. rođendan (VIDEO)

Pre tačno 55 godina Televizija Beograd predstavila se tročasovnim programom, a prvi emitovani snimci iz sveta stizali su dan kasnije na filmskim trakama i to - vozom ili avionom

  • 3

Prošlo je punih 55 godina otkad je spikerka Radio Beograda Olivera Živković najavila početak televizijske ere u Srbiji, rečima: "Dobar dan, dragi gledaoci. Televizijski studio Beograd počinje svoj eksperimentalni program. Danas gledate našu prvu emisiju."

Čitave familije neretko potpomognute brojnim komšijama i prijateljima sedele su te 1958. netremice gledajući u "malu crnu kutiju", koja je koštala čitavo bogatstvo (prim. aut. 20 prosečnih plata) i upijajući svaku reč legendarne Olge Nađ, koja je prva najavila šta će gledaoci imati prilike da vide u okviru redovnog prepodnevnog i poslepodnevnog programa.

U to vreme Televizija Beograd predstavila se tročasovnim programom, a prvi emitovani snimci iz sveta stizali su dan kasnije na filmskim trakama i to - vozom ili avionom!

Prvo vatreno krštenje televizija je imala 1961. kada je izveden prvi prenos jednog događaja. Reč je, razume se o Prvom samitu nesvrstanih.

Četiri godine kasnije, televizija dobija predajnik - Avalski toranj, da bi ubrzo dobili i svoj prostor u Abardarevoj ulici. Sedamdesete je obeležilo otvaranje Drugog programa i emitovanje kultnih serija "Otpisani", "Kamiondžije", "Grlom u jagode", raskošni šou-program "Obraz uz obraz" sa Milenom Dravić i Draganom Nikolićem, dečji serijali: "Poletarac", "Neven".

Početak osamdesetih otvorio je prenos sahrane Josipa Broza Tita. Po isteku žalosti zabavljanje je nastavljeno uz serijale "Vruć vetar" i "Bolji život", deca su netremice pratila Branka Kockicu, a kraj decenije obeležila je slika pogubljenja rumunskog vladarskog para Čaušesku, koja je obišla ceo svet.

Devedesetih pravu revoluciju napravilo je pokretanje Trećeg kanala! Bilo je to jedino mesto na kojem su mladi mogli da prate najnovija dešavanja na svetskoj muzičkoj sceni. Ostatak programa obeležila su izveštavanja sa ratišta, dok je zabavni program skrajnut u ćošak.

Sam kraj ove decenije obeležio je najtragičniji trenutak za televiziju - U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila 1999, bombardovana je televizija i stradalo je 16 radnika RTS-a.

Televizija je zapaljena 5. oktobra 2000. godine.

Pre osam godina RTS je postao Medijski javni servis, a pokrenut je i Digitalni program (celodnevni program kulture i umetnosti), kako su ga sa nacionalne televizije najavili - televizija za 21. vek!

Ekipa Telegrafa ovim putem čestita RTS-u 55. rođendan!

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA