Usvojen pravilnik o transplantaciji

- Postoje uslovi da domaći kardiohirurzi sa drugim stručnjacima i uz pomoć kolega iz inostranstva presađivanja obavljaju u Srbiji - rekla je ministarka zdravlja

  • 2

Vlada Srbije usvojila je pravilnik Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja kojim je predviđeno proširenje prava osiguranika na lečenje u inostranstvu, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović.

- Ako bude bolje finansijske discipline i pravilne distribucije finansijskih sredstava, moći ćemo da pokrijemo sve što smo pravilnikom predvideli, a to znači da sve osobe, to u ovom trenutku jeste petoro dece i značajan broj odraslih, budu na listama i da dobijaju sve što im terapijski treba za donatorstvo dok se ne nađe adekvatan organ - rekla je Ðukić Dejanović.

Ona je objasnila da u Srbiji, kada je reč o transplantaciji organa odraslih ljudi, postoje uslovi da domaći kardiohirurzi sa drugim stručnjacima i uz pomoć kolega iz inostranstva presađivanja obavljaju u zemlji.

- Kada su u pitanju deca, nemamo finansija niti je finansijski opravdano investirati kod nas u ovom momentu u pravljenje operativnih programa u Srbiji, nego ćemo se orijentisati ka Univerzitetskoj klinici u Beču i drugim centrima - objasnila je Ðukić Dejanović.

Juče usvojeni pravilnik će, kako je istakla, omogućiti da transplantacije, koje su prema njenim rečima, u prošlosti izvođene "pomalo anarhično, pojedinačno i ne baš sasvim u skladu sa zakonom o zaštiti od diskriminacije", u budućnosti budu sistemski uređene, a da svi pacijenti imaju jednak tretman.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Astrid

    26. avgust 2013 | 11:36

    Pravilnik je mrtvo slovo na papiru. Novca nema. Jadni roditelji .

  • Dane

    26. avgust 2013 | 13:09

    Pa vi nemate para da kupite zavoje I gaze zbog cega se operacije otkazuju a vi usvajate zakone gde treba mnogo novca, jadni ljudi koji vam veruju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA