KARLA: Hemijsko oružje bacali pobunjenici

Del Ponteova kaže da postoje svedoci i sumnja da su hemijsko oružje upotrebili pobunjenici u Siriji, ali i dodaje da nemaju još dokaza koji bi potvrdili sumnje da je korišćen nervni gas

  • 5

Glavna istražiteljka UN za Siriju Karla del Ponte, izjavila da su hemijsko oružje najverovatnije upotrebili pobunjenici, a ne Sirijska vlada koja je prvobitno bila optužena.

Karla del Ponte je za švajcarsku televiziju izjavila da postoje svedoci i sumnja da su hemijsko oružje upotrebili pobunjenici u Siriji. Dodala je da nemaju još dokaza koji bi potvrdile sumnje da je korišćen nervni gas i da je nophodno nastaviti istragu.

- Naši istražitelji su bili u susednim zemljama, gde su razgovarali sa žrtvama i lekarima u poljskim bolnicama. Prema njihovim iskazima, postoji snažna, konkretna sumnja, ali još uvek bez neporecivog dokaza da je upotrebljen sarin, što se može zaključiti iz načina prema kojem su žrtve lečene - kazala je Del Ponte za švajcarsku televiziju.

Situacija u Siriji se svakim danom zaoštrava, nakon što su pobunjenici optužili Asada i njegov režim da su na civile u predgrađu Damaska prošle nedelje bacili bombe sa nervnim gasom. Pobunjenici tvrde da je u tom napadu poginulo 1000 osoba, dok Sirijski zvaničnici odbacuju takve optužbe.

Sirijska vlada i pobunjenici optužuju jedni druge za napade hemijskim oružjem, a tim stručnjaka UN je već nekoliko dana u Siriji kako bi ispitao koja strana je upotrebila nevrni gas. Na tim UN su čim su počeli istragu pucali neidentifikovani snajperisti, i tako ih prisilili da prekinu rad na istrazi.

(Telegraf.rs / Izvor:tportal.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Izujedase me komarci

    27. avgust 2013 | 15:08

    Majke mi? I,hoce li neko spreciti one zlotvore americko-britansko-jevrejske na jos jedan pohod? Dabogda poginuli svi do jednog!

  • Sinisa

    27. avgust 2013 | 15:00

    Isti scenario kao na Markalama !

  • Dzo

    27. avgust 2013 | 15:04

    E da si tako radila i ranije nikad nebi najebali kao sto jesmo....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA