• 26

ISTORIJSKO OTKRIĆE: Dražu i Kalabića podržavali čak i socijalisti! (FOTO)

Četničkog vojskovođu podržavale su tokom rata i sastajali se sa njim vođe mnogih političkih partija, a među njima i Socijalistička partija, ali i radikali, demokrate, republikanci, zemljoradnici

  • 26

Vođa četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović, osim velike podrške naroda svih veroispovesti, uživao je i naklonost političara u Srbiji pre Drugog svetskog rata, pa i Socijalističke partije!
U Kraljevini Jugoslaviji bilo je dosta političkih partija, istina ne u tolikom broju kao što je to danas slučaj. Ne računajući komuniste, Ljotićev ''Zbor'' i hrvatske stranke, sve političke partije su u ratu podržale Dražu: radikali, demokrate, republikanci, zemljoradnici, socijalisti, slovenački liberali i klerikalci...

Drugim rečima, Dražu su podržale srpske i slovenačke političke stranke koje su na poslednjim predratnim parlamentarnim izborima osvojile 99 posto glasova.
Miloslav Samardžić, autor mnogobrojnih knjiga o četničkom pokretu i Draži Mihailoviću, kaže za naš portal da je nazjanimljivija podrška Čiči ona koja je stizala iz Socijalističke partije.

- U jednom TV duelu s Aleksandrom Vulinom, pošto mi je odgovorio da je socijalista, pitao sam ga: ''Znaš li da je predsednik Socijalističke partije tokom rata bio s Dražom?'' Odgovorio mi je u stilu: ''E, sad ga pretera!'' I nije mi poverovao, pa sam mu posle emisije poklonio memoare predsednika Socijalističe partije, dr Živka Topalovića, pod naslovom ''Na Ravnoj Gori'' - kaže on.
Topalovićeva žena Milica bila je osnivač Radničkog univerziteta u Beogradu - ovog koji i danas postoji. Živko je ujedno bio i predsednik opozicionih radničkih sindikata - najvećeg radničkog udruženja u Kraljevini Jugoslaviji. Naravno, Dražu je podržalo i državno sindikalno udruženje - praktično cela radnička klasa, ako pod njom ne računamo one malobrojne radnike odbegle u komuniste.
Upravo socijaliste i sindikaliste komunisti su smatrali svojim najvećim neprijateljima, pod parolom: ''Najgori su mangupi u našim redovima''. Jer, oni su smatrali da imaju monopol nad zastupanjem radnika. Kada su ušli u Beograd, prvo su poubijali legitimne radničke predstavnike, i to bez glasa, jer ta ubistva ni na koji način nisu mogli da pravdaju.
Bojali su se prigovora: ''Ko vas uopšte podržava, kada ubijate i radnike?''

Za druge svoje žrtve objavljivali su plakate ili spiskove u novinama, poput onog čuvenog spiska profesora, političara, činovnika u ''Politici'', dok za ubijene radničke i sindikalne lidere nisu rekli ni reč.
Uz prethodne fotoreportaže Telegrafa o Draži, bazirane na Samardžićevim knjigama, išao je autorov oglas na temu: nađite barem jednu ratnu fotografiju J. B. Tita sa narodom (civilima). Uz ovaj nastavak taj oglas je besmislen.
- Naime, ovde je tema: Draža sa političarima, a nema smisla tražiti Brozove slike sa političarima. On se sa njima sigurno nije slikao, jer mu je cilj bio da ih poubija, ili makar pohapsi i pošalje na dugogodišnju robiju. U socijalizmu/komunizmu nema demokratije, višestranačja, slobodnih izbora, itd, pa automatski nema ni političara, sem naravno komunista - tvrdi Samardžić, a slika i dalje nema, pa nema.

Ukoliko su vas ove slike iz knjige zainteresovane, svoj primerak možeze naručiti ovde:
http://www.pogledi.rs/category/knjige-o-cetnicima/
I ovde:
http://www.pogledi.rs/knjige/
(D. Z.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mia

    @amir...Kakva si ti to zloca,prozivas me po imenu,pricas prvenstveno meni o tvom ponoosu na yvoju vjeru i religiju,neznas da je to ista stvar...Naravno da te ja necu zamarati mojom vjerom ( Rimo Katolicka ),ja sam jos devedesetih prestala vjerovati u bajke,kao 12-godisnje djete sam se nagutala straha u podrumu nase jos cjele kuce ( srbi ju minirali ),dok su granate fijukale uokolo,a ja i moje dvije seke pogadjale po zvuku granate sa kojeg brda je ispaljena,samo po noci smo mogli u kucu po vodu,a jeli smo sta se imalo,mater je kuhala po noci i to rjetko,nije bilo struje,i tako mjesec i pol dana pakla,dok nismo mogli napustit nas grad u Slavoniji i izbjeci u Zagreb,e vidis amire ili vec kako se zoves,tada sam postala ateista...i za mene postoje samo dvije vjere ;dobri ljudi i losi ljudi...

  • Nemanja Jablanovic

    deda te lagao.. evo ti dede sada prepostavljam starog komunjare sa kim je siro bratstvo i jedinstvo da nije mozda sa ubice 700 000 hiljada srba sa onima koji su jedini imali logor za decu .. voleo je drzavu koja je jacala sve republike a cepala srbiju na pokrajne koja je napravila kartu koja nema smisla na terenu koje se drzali i hrvati i muslimani za vreme 90 a opet na stetu srba to je ta drzava jednakosti.. opet sve komunjare slave slavu

  • Aco

    Brate Amire, jos mala ispravka prvo su bili jugosloveni pa bosanci i na kraju bosnjaci. A ja se nadam da ce opet da menjaju ali sledeci put ispravno. Ponosan sam na nasu bracu srbe muslimane jer ste se kroz istoriju borili i dali krv za nasu majku srbiju. I ja sam bio dragi amire na kosovu i drago mi je da si se i ti borio za nasu zemlju. Bog te blagoslovio, tebe i tvoju familiju

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima