11

Romkinje lezbijke žrtve trostruke diskriminacije (VIDEO)

Jedna mlada Romkinja je nakon udaje, dok je još bila devojčica, godinama trpela nasilje, a o svojoj seksualnosti nije imala sa kim da priča, navode u Udruženju Roma Novi Bečej koje pruža pomoć putem SOS telefona

U srcu Vojvodine, u panonskom gradu sa oko trideset hiljada stanovnika, jedna nevladina organizacija pokušava da potisne palanački duh i olakša život svojim sugrađankama.

Udruženja Roma Novi Bečej pruža pomoć onima kojima je potrebna, preko SOS telefon na jezicima nacionalnih manjina na koji se žene mogu obratiti kako bi prijavile nasilje u porodici, ili preko brojnih kreativnih radionica u kojima se radi sa pripadnicama lepšeg pola, gde se one upoznaju sa svojim pravima i mogućnostima.

Koordinatorka udruženja Danica Jovanović ističe da je za šest godina koliko ovaj SOS telefon postoji, bio utočište i prijateljski glas mnogima.

- Najveći problem je u okruženju, u patrijarhalnoj sredini koja jeste takva da se žena rađa samo da se uda i da rađa decu i jednostavno ne postoji drugi izbor - ističe Jovanović.

Ona dodaje da je potrebno raditi na obrazovanju mladih Romkinja, jer se samo tako može popraviti budućnost koja ih čeka.

Foto: YouTube/KCMedia Produkcija

Foto: YouTube/KCMedia Produkcija

- U Banatu je ukorenjena tradicija po kojoj se mlade devojčice prodaju i izostaju iz škole. Ako vi devojčicu koja ima 12, 13 godina prodate i ona izostane iz obrazovnog sistema, to je jedno veliko nasilje. Tako da je devojčicama ovde u Banatu jako teško - ističe Danica Jovanović.

SOS telefon na jezicima nacionalnih manjina značajan je za sve devojke i žene u Vojvodini, koje se na svom maternjem jeziku mogu obratiti za pomoć, dobiti savet i podršku.

Početkom jula, udruženje Romanjako Ilo pokrenulo je projekat "Romkinja sam i lezbijka", skidajući zavesu sa ove "zabranjene" teme.

- U romskoj porodici još uvek vlada ta tradicija da devojčice treba da se sa 12,13 godina udaju, da rađaju decu, da moraju da budu poslušne, da nemaju pravo glasa. O nekoj seksualnosti ni slučajno se ne govori, jer koliko vam je poznato devojčice moraju da budu nevine. Uslov za dobru udaju ili prodaju, jeste nevinost. Nju niko ne pita šta ona misli, da li se ona oseća drugačijom, jer se zna da hijerarhija koja vlada u romskoj porodici, jeste da je na čelu muškarac - kaže Sanja Nešić koordinatorka ovog projekta.

Foto: YouTube/KCMedia Produkcija

Foto: YouTube/KCMedia Produkcija

Romkinje koje su istopolnog seksualnog opredeljenja žrtve su trostruke diskriminacije. Najpre zato što su žene, a potom Romkinje i lezbijke.

Zaposlene u SOS centru za pružanje pomoći na jezicima nacionalnih manjina, kažu da i kada se jave pripadnice LGBT populacije su u strahu da otvoreno govore o svom seksualnom opredeljenju.

- Neke se povlače, ali neke se i bore za svoja prava - kaže Vesna Ćerimov iz udruženja Romnjako Ilo i dodaje da njihov položaj nije nimalo lak.

- Uglavnom je to teško, pogotovo u okruženju u kojem žive romske zajednice, one moraju da se odriču svega tako da uvek ostaju sakrivene negde - tvrdi ona.

Ukoliko se i odluče da pozovu zbog nasilja koje trpe na osnovu svoje seksualne orijentacije, nikad o tome ne govore direktno, već uglavnom okolišaju.

Foto: YouTube/KCMedia Produkcija

Foto: YouTube/KCMedia Produkcija

Iskustvo jedne korisnica koja se obratila za pomoć potvrđuje da u takvoj sredini, mlada Romkinja nema pravo glasa. Naime, ona je nakon udaje dok je još bila devojčica, godinama trpela nasilje, a o svojoj seksualnosti nije imala sa kime da priča.

- Fizičko nasilje je trpela od tog muža sa kojim je živela, naravno i njegove porodice, od njenog svekra, pa čak i svekrve, i devera. Svi su oni nju tukli, fizički i psihički je maltretirali. Jedan primer psihičkog maltretiranja je buđenje noću u neko doba, drmusanje, prebacivanje zašto ne vrši svoje bračne dužnosti, zašto to izbegava - priča Sanja Nešić.

Nekoliko godina kasnije vratila se kući, ali je nasilje nastavljeno i od strane njene porodice.

- Oni je nisu fizički maltretirali, ali jesu psihički. Govorili su joj da ih je osramotila, da je trebalo da ostane u tom braku i da trpi – ističe koordinatorka projekta "Romkinja sam i lezbijka".

Ovo nije jedinstven slučaj, ali uprkos tome veoma često u svakodnevnom životu možemo čuti predrasude da među Romima nema LGBT osoba, jer se rano venčavaju i imaju veliki broj dece.

(Marina Mirković / Jovana Mikašinović)

Tagovi: Diskriminacija, Lezbijke, LGBT, Romi

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (11)
Poređaj komentare:
 • M
  miami bgd

  Od njih samo lepe stvari mogu da se ocekuju.

 • P
  Petar

  Ahahaaahaaahaaa

 • S
  Sandra

  Ovo je sigurno tuzna prica, ipak citajuci je u glavi mi je bilo samo jedno pitanje...Koliko ima Romkinja lezbejki u Banatu? 4 ili mozda 6 ili recimo 35?Ne mislite li da su drugi problemi vezani za diskriminaciju ciganskih manjina mnogo prisutniji I da njih prvo treba resavati?!..Nekako ceo ovaj projekat naveden u tekstu, mi je licio na akciju skupljanja sitnih kamencica dok su stene razbacane svuda unaokolo...

Sa Hitnom pomoći došla je i žena koja mi je dala katalog sa mrtvačkim sanducima: Miroslava preživela horor zbog dogovora lekara i pogrebnih preduzeća

U odbranu doktorki iz Kragujevca stale i kolege: Tvrde da roditelji ne treba da trče kod lekara kad se dete razboli i da moraju znati kako sami da ga leče

Keruši Sari su na Kosovu pucali u kičmu i od tad je u invalidskim kolicima: Pas sa najtužnijim očima sada traži novi dom u Beogradu

Oglasila se majka bolesnog deteta posle skandala u Kragujevcu, a javio se i očevidac: Prašina se ne sleže ni 24 sata kasnije (FOTO)

Memedović prikazao stvarnost koju Srbi odbijaju da vide: Nadamo se da će voda sve odneti, ali neće (FOTO)

Vozači masovno odlaze preko, a onda osvane jezivo jutro na Slaviji: Žučna rasprava podelila je Srbiju - šta će čovek od 60 godina za volanom?

Slađan Vučković (52) je izgubio ruke na Kopaoniku za vreme bombardovanja, a danas vodi borbu protiv kasetne municije (FOTO)

Posle incidenta iz Doma zdravlja u Kragujevcu sručilo se drvlje i kamenje na lekare, a onda je pola Srbije za 5 minuta promenilo mišljenje (ANKETA)

Čedi su posle rata oduzeli vinariju, kafane, 1.200 tona pića, pa čak i crep sa krova, a sada mu je praunuk osvetlao obraz i vratio sve (FOTO)

Volite da vodite ljubav na javnom mestu? Od sada ćete za to zadovoljstvo morati da platite i do 150.000 dinara

Trpeo je bolove u čekaonici, a zubar nije hteo da ga primi: Uleteo je u ordinaciju i video da doktor gleda fudbal - osveta je bila brutalna (FOTO)

Danas je Srđevdan i jednu stvar ni slučajno ne smete da radite (FOTO)

Ove slike nisu iz bajke, nego iz Bora! To je rajski prizor Miholjskog leta u divljini istočne Srbije (FOTO)

Još danas je toplo, ovo su poslednji sati Miholjskog leta: Temperatura pada za više od 10 stepeni, padaće ledena kiša (FOTO)

Nova priznanja za New Moment: Zlato, srebro i specijalna nagrada za jednu od najkreativnijih agencija regiona

Otkaz zbog lažnog bolovanja podigao je javnost na noge, a niko ne zna da poslodavci to mogu da vam urade i sada

Ime Metohija vas je oduševilo, a da li ste čuli za Radosnu, Bistru, Lutku? Imena ovih beba su itekako posebna

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 20. oktobar 2018. godine

Smešno vam je sto se ljudi "tuku" za piliće u Lidlu? Evo vam dve priče, pa nastavite da se smejete...

Sanja nije samo lepotica, već i heroj! Videla da je dečak (4) ušao u reku zbog lopte i skočila za njim. Na istom mestu se pre godinu dana udavilo dete

Milutinu se smučila proizvodnja nameštaja, pa je nestao: Oglasio se posle godinu i po dana i oduševio nas (FOTO)

U centru Futoga postavljena bista Dušanu Šijačkom (FOTO)

Nju ništa ne može da odvrati od pušenja, čak ni trenutak kada dođe pred vrata onkološke ordinacije! (VIDEO)

Baka Milanka (70) gledala Parove, pa od nervoze završila u bolnici: Doktor morao napismeno da joj zabrani rijaliti (FOTO)

Dete je pregledano, ali je majka tražila drugog lekara: Evo šta je prethodilo skandalu u Domu zdravlja u Kragujevcu

Horor u Vršcu: Uginulo više od 70 životinja, za pomor kriva pšenica sa protivzakonitom supstancom

Skandal u Domu zdravlja u Kragujevcu: Doktorka odbila da primi bolesno dete, jer nije njen pacijent. Iz ustanove tvrde da nije bilo tako (VIDEO)

Od danas će specijalni timovi patrolirati 24 sata pored srpskih puteva: Ako uhvate onog ko pali polje i rizikuje život, sledi mu kazna!

Seoska svirka koja je osvojila celu Srbiju: O ovim momcima svi pričaju zbog kola sa traktorom, a oni prave još jače nastupe (VIDEO)

Skandalozni tekst u čitanci za osnovce: Dečak će devojčicu istući "kao magare", roditelji frapirani (FOTO)

Plaćali ljudima 500 dinara za fotografiju sa ličnom kartom: Tvrde da su iz Beograda i da ih slikaju za kladionicu (FOTO) (VIDEO)

Kako nikim, valjda ni sa kim? Masovne prozivke na račun "Slagalice" pokazale su koliko u stvari nemamo pojma (FOTO)

U Srbiju su stigle tri nove droge ubice: Veoma su opasne, a "božja" je samo jedna od njih

Da ti presednu i slavlje i gosti: Srbi zbog slave dižu kredit i zadužuju se, plaćaju je na čekove, a sve da bi glumili dobre domaćine

Reka Lepenica se jedva nazire ispod pene, ali inspektori tvrde da ne primećuju milione mehurića (VIDEO)

Danas slavimo Svetog Tomu: Njegov dan nije obeležen crveno, ali ovih stvari morate da se pridržavate!

Ubuduće će svaki školarac morati da poseti sveto mesto srpske istorije i grad gde je počela velika i važna priča (FOTO)

Novinarka Sandra Denda pre dva meseca je teško povređena u udesu, a sada se prvi put oglasila i ima poruku za sve koji su je bodrili

Neženje iz Srbije "zapucale" u Rusiju po neveste: Kazali su nam da će nas čekati gomila devojaka, naši kidišu, po petorica na jednu, ne možeš da dođeš na red

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 19. oktobar 2018. godine

"Ovaj će do Nove godine da pije kafu u Americi": Svi iskompleksirani komentari na račun mladog Nemanje koji je završio dva fakulteta

Stigla je dugoročna prognoza za čitavu Evropu, a saznali smo i da li ćemo se smrzavati u Srbiji