• 3

SAD: Generalni štrajk radnika u restoranima brze hrane

Radnici traže nadnicu od najmanje 15 dolara na sat za puno radno vreme, dok je trenutno na saveznom nivou zagarantovano 7,25 dolara na sat

  • 3

Radnici u američkim restoranima brze hrane, kao što je Mekdonalds, za danas su najavili opšti štrajk širom SAD sa zahtevom za povećanje plata.
Oni traže nadnicu od najmanje 15 dolara na sat za puno radno vreme, dok je trenutno na saveznom nivou zagarantovano 7,25 dolara na sat, prenosi portal Seebiz.

Mekdonalds, Burger King, Tako Bel, Vendis i drugi restorani brze hrane su pod pritiskom od prošlog novembra, kada je u Njujorku pokrenut talas štrajkova za veće plate. U tim restoranima rade uglavnom mladi ljudi, i to privremeno, jer se sa 15.000 dolara godišnje ne može preživeti bez dodatne socijalne pomoći.

Takođe, ekonomska kriza prislila je sve veći broj starijih zaposlenih da traže posao na takvim radnim mestima usled čega je i prisutno eksploatisanje ljudi, piše Seebiz.
Nacionalno udruženje restorana tvrdi da plate ne mogu da budu povećane, jer bi onda na drugoj strani trpelo zapošljavanje.
U Vašingtonu demokrate su prvi put nakon 2009. godine tražile podizanje zagarantovane plate, ali na devet dolara na sat, dok su republikanci čvrsto protiv ovakvog predloga.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija Čvorović

    To lutko...znači Ameri hteli ne hteli će "postiti" ovih dana

  • Fors

    Sa 15000 dolara godisnje..i sa socijalom pride??? I nije im dosta...??? Pa da ustwari.. sta smo mi ovde u Srbiji....kolike su ovde plate

  • Bunt!

    Kamo srece da vas ugase sirom sveta

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima