Film o princezi Oliveri zatvara "Filmske susrete" (VIDEO)

Dokumentarno-igrani film "Put ružama posut", koji prati sudbinu ćerke kneza Lazara koja je nakon Kosovske bitke predata Turcima kao zalog za mir, zatvoriće niški festival "Filmski susreti"

  • 1

Film "Put ružama posut", koji govori o životu princeze Olivere Lazarević, biće pretpremijerno prikazan 31. avgusta na zatvaranju 48. Festivala glumačkih ostvaranja domaćeg igranog filma "Filmski susreti" u Nišu.

Reč je o srednjemetražnom dokumentarno-igranom filmu, čiji je producent Fond "Princeza Olivera", a u čijem je središtu priča o ćerki kneza Lazara i kneginje Milice, koja je nakon Kosovske bitke kao zalog za mir data u harem Bajazita Prvog.

Prilikom odlaska iz rodnog Kruševca, narod ju je ispratio bacajući pred nju latice ruža. Priča o sudbini princeze Olivere, njenoj ljubavi i žrtvi, istovremeno je i priča o kneževskoj porodici i jednom nedovoljno poznatom periodu srpske srednjovekovne istorije.

Duh tog vremena autorski tim je oživeo igranim rekonstrukacijama, u kojima se pojavljuju: Tanja Bošković (kneginja Milica), Dragan Mićanović i Ljubomir Bulajić (despot Stefan), Ivan Jevtović (Bajazit Prvi), Aleksandra Nikolić (Jela Balšić), a u ulozi princeze Olivere su Vesna Stanojević i Aleksandra Manasijević.

Scenario za film, prema monografiji "Princeza Olivera, zaboravljena srpska kneginja", napisala je Olivera Šaranović, a dramaturški ga je uobličila Nataša Drakulić.

Režiju potpisuje Marko Novaković, a narator je Milan Caci Mihailović.

Ostvarenje "Put ružama posut" biće premijerno prikazan beogradskoj publici 28. septembra na svečanoj premijeri  u Centru "Sava".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA