• 1

Film o princezi Oliveri zatvara "Filmske susrete" (VIDEO)

Dokumentarno-igrani film "Put ružama posut", koji prati sudbinu ćerke kneza Lazara koja je nakon Kosovske bitke predata Turcima kao zalog za mir, zatvoriće niški festival "Filmski susreti"

  • 1

Film "Put ružama posut", koji govori o životu princeze Olivere Lazarević, biće pretpremijerno prikazan 31. avgusta na zatvaranju 48. Festivala glumačkih ostvaranja domaćeg igranog filma "Filmski susreti" u Nišu.
Reč je o srednjemetražnom dokumentarno-igranom filmu, čiji je producent Fond "Princeza Olivera", a u čijem je središtu priča o ćerki kneza Lazara i kneginje Milice, koja je nakon Kosovske bitke kao zalog za mir data u harem Bajazita Prvog.

Prilikom odlaska iz rodnog Kruševca, narod ju je ispratio bacajući pred nju latice ruža. Priča o sudbini princeze Olivere, njenoj ljubavi i žrtvi, istovremeno je i priča o kneževskoj porodici i jednom nedovoljno poznatom periodu srpske srednjovekovne istorije.

Duh tog vremena autorski tim je oživeo igranim rekonstrukacijama, u kojima se pojavljuju: Tanja Bošković (kneginja Milica), Dragan Mićanović i Ljubomir Bulajić (despot Stefan), Ivan Jevtović (Bajazit Prvi), Aleksandra Nikolić (Jela Balšić), a u ulozi princeze Olivere su Vesna Stanojević i Aleksandra Manasijević.
Scenario za film, prema monografiji "Princeza Olivera, zaboravljena srpska kneginja", napisala je Olivera Šaranović, a dramaturški ga je uobličila Nataša Drakulić.

Režiju potpisuje Marko Novaković, a narator je Milan Caci Mihailović.
Ostvarenje "Put ružama posut" biće premijerno prikazan beogradskoj publici 28. septembra na svečanoj premijeri  u Centru "Sava".

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima