Snimanja stranih filmova Srbiji donose 10 miliona evra

- Od 2009. kada je Srpska filmska asocijacija počela rad, više od 50 miliona evra iznosi ukupna vrednost produkcija koje su došle u zemlju, uzimajući u obzir sve vrste projekata - film, televizija, reklame - rekla je operativni menadžer SFA Milica Božanić

  • 3

Srbija kao destinacija stranih filmskih i televizijskih ekipa i reklamnih agencija postaje sve popularnija, a godišnji priliv po tom osnovu iznosi desetak miliona evra.

Pažnju šire javnosti privlače svetski poznata glumačka imena koja sve češće snimaju na lokacijama u našoj zemlji, poput Kevina Kostnera, Krisa Nota, Pirsa Brosnana ili, upravo, Salme Hajek.

Zasluge za to u velikoj meri pripadaju Srpskoj filmskoj asocijaciji (SFA), koja je osnovana 2009. godine i okuplja na desetine kompanija i pojedinaca iz domaće filmske industrije.

- Od kada je osnovana SFA mnogo toga se promenilo. Ranije su firme pojedinačno nastojale da dovedu strane projekte u Srbiju. Napravili smo mini bum u samo nekoliko godina kada smo počeli da pod jednim brendom promovišemo Srbiju kao destinaciju - izjavila je Tanjugu operativni menadžer SFA Milica Božanić.

U poslednje dve godine ne samo da ovde dolaze veliki projekti, već se proširio i njihov dijapazon. Pored dugometražnih igranih fimova sa solidnim budžetima i zvučnim imenima, kod nas se radi i veliki broj stranih televizijskih filmova, pa i serija, kao i neki manji dokumentarni programi.

Važno je i tržište reklama, koje se emituju svuda po svetu, a snimaju se ovde, u Srbiji, za razne strane klijente, dodala je Božanićeva. Za širenje posla, kako je objasnila, presudan je utisak koji inostrani filmski poslenici imaju nakon završetka snimanja i koji dalje prenose kolegama u svetu.

"Mi smo cenovno konkurentni, a imamo i dobre ekipe sa kojima stranci sarađuju. Oni ovde osećaju profesionalni nivo kao bilo gde drugde u svetu i ta ocena nam dovodi sve veće i raznovrsnije projekte", istakla je ona.

Najveći deo stranih projekata snima se u Beogradu. Ekipe biraju lokacije koje su im logistički najzgodnije, ali se SFA trudi da i druge delove Srbije prikaže i animira. Dosta gradova već ima značajnu filmsku produkciju. Snima se u Subotici, Valjevu, Novom Sadu, u okolini Beograda. "Ima potencijala i za urbane i za prirodne lokacije", napominje Božanićeva.

Na pitanje koliko sve to znači u novcu, odgovara da je teško dati precizne podatke, ali da "od 2009. kada je SFA počeo rad, više od 50 miliona evra iznosi ukupna vrednost produkcija koje su došle u zemlju, uzimajući u obzir sve vrste projekata - film, te-ve, reklame".

- Procenjujemo da je to godišnje desetak miliona evra koje zarađujemo na ovom nivou. Ali, da bismo zaokružili paket koji nudimo strancima, da bismo Srbiju učinili još konkurentnijom u odnosu na zemlje u okruženju, treba uvesti podsticajne mere kakve one već primenjuju - naglasila je ona.

U ovom poslu prednjače Mađarska i Češka, a značajne su i Hrvatska, Rumunija i Bugarska.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilke

    1. septembar 2013 | 16:42

    Da li bi nešto zaradili da nema antisrpskih filmova?

  • русија

    2. septembar 2013 | 03:52

    већином антисрпских

  • Nismo veverice

    2. septembar 2013 | 13:13

    10 милиона евра је смешна цифра. Жалост колико смо јефтини.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA