KRAJIŠNIK: Otišao sam i vratio se čistog obraza

- Okolnosti su bile takve da je doprinos svakog od nas koji je nešto značio u političkom i vojnom životu u vreme stvaranja države, Republike Srpske, meren nekim drugim vagama - kaže prvi predsednik Skupštine Republike Srpske

  • 4

Prvi predsednik Skupštine Republike Srpske i haški osuđenik Momčilo Krajišnik kaže da je u Hag otišao i vratio se "čista obraza", te da je "najtačnija vaga u rukama naroda". Krajišnika je na Palama dočekalo nekoliko hiljada ljudi.

Krajišnik je za "Večernje novosti" rekao da "ništa nije činio što ne bi bilo u interesu srpskog prekodrinskog naroda, ali ni matice Srbije, uz koju su i u volji i u nevolji vezivali svoju sudbinu". Zato mu je, kaže, teret zatvora bio lakši i podnošljiviji.

- Zato govorim i uvek ću govoriti: čista obraza sam otišao, čista obraza sam se vratio. Okolnosti su bile takve da je doprinos svakog od nas koji je nešto značio u političkom i vojnom životu u vreme stvaranja države, Republike Srpske, meren nekim drugim vagama. Ali sam uvek bio uveren, a danas je to na najrečitiji način potvrđeno, da su najtačnije one vage u rukama naroda. Narod je najpravičniji sudija. Ako me pitate da li sam se nadao ovakvom dočeku - jesam o tome razmišljao, ali nisam mogao da naslutim da će biti ovakav, veličanstven. Da će među hiljadama ljudi biti toliko mladog sveta. To mi je bilo najdirljivije.

On je dodao da "sve što je loše želi da zaboravi" i da naredno vreme posveti svojoj porodici, a posebno unucima.

- Sve što je loše i što je neko želeo da bude loše, pokušavao da mi nanese kakvo zlo, želim da zaboravim. Zaista to želim. Zašto to želim? Zato, jer ni jedan čovek ne može da bude srećan ukoliko sećanjem na ružno samom sebi povređuje rane. Ne kažem da ožiljaka nema. Oni su tu. Ali ja ne želim da ih povređujem. Želim da se radujem sa mojim unučićima. Imam ih četvoro. I oni su mi lek. Boljeg leka nema - kaže Krajišnik, pa nastavlja:

- Da sam se predavao lošim mislima, možda ne bih sačuvao ovakvu snagu i ljubav s kojima sam se sreo sa svojim najdražima i sa svojim narodom. Nisam imao zbog čega. Čovek koji je čist pred sobom i pred drugima zatvorske dane lakše podnosi. I ostavi ih iza sebe, čini se, kao da ih i nije bilo. Pogotovo, kada ga njegov narod dočeka ovako kako su mene dočekali.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Glavas

    2. septembar 2013 | 11:12

    Meni nije jasno da li ovakvi kao Dusa stvarno tako misle ili su toliko glupi da mogu formirati takvo misljenje ili pak mozda postavljaju tako glupe, kontraske komentare da bi proizveli reakciju drugih.

  • KKP

    2. septembar 2013 | 10:17

    @Duša kad nešto komentarišete potrodite se da budete informisani. Krajišnik je političar i nema veze sa vojskom i ne znam o kakvoj sramoti govorite. Lupate ko maksim po diviziji!

  • Mangup

    2. septembar 2013 | 14:05

    Dusa bravo ;-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA