KRIZA U SIRIJI: Francuzi ubeđuju Putina da popusti

Francuski obaveštajci tvrde da imaju nove optužujuće dokaze protiv Bašara el Asada koje planiraju da pokažu ruskom predsedniku na predstojećem samitu G20

  • 9

Predstavnici vlada i obaveštajnih službi zapadnih sila pokazaće ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dokaze o korišćenju hemijskog oružja u Siriji - uključujući i nove dokaze francuskih obaveštajaca koji ovaj napad direktno povezuju sa sirijskim vlasima - na samitu G20 u Sankt Peterburgu ove nedelje.

Kako piše britanski "Gardijan", francuski obaveštajci pokazaće Putinu dokaze za koje tvrde da povezuju sirijske vlasti sa masivnim i koordinisanim hemijskim napadom u kom je, 21. avgusta, izginulo nekoliko stotina civila. Ruski predsednik će biti pozvan da pokaže diplomatsku fleksibilnost i približi se prihvatanju ideje da sirijski lider Bašar el Asad odstupi.

U izveštaju francuske obaveštajne službe, sa kog je skinuta oznaka poverljivosti i koji je u ponedeljak objavljen na 9 strana, tvrdi se da postoje dokazi da su Asadove snage pokrenule napad na predgrađe Damaska, koje kontrolišu pobunjeničke snage, koristeći kombinaciju konvencionalnog oružja i "masivnu upotrebu hemijskog oružja".

Dokument je usledio posle sličnih dokumenata britanskih i američkih obaveštajnih službi.

Izveštaj navodno uključuje i satelitske snimke koji pokazuju da napadi dolaze iz oblasti koje kontroliše vlada i "ciljaju" zone koje drže pobunjenici. Izveštaj tvrdi da su Asadove snage bombardovale ove delove kako bi uništile dokaze.

- Za razliku od prethodnih napada u kojima su korišćene male količine hemikalija i koji su za cilj imali teroriste, ovaj napad bio je taktički i cilj mu je bio vraćanje teritorija - navodi se u izveštaju.

Podsećamo, sirijska opozicija optužila je vojsku Bašara el Asada da je kriva za napad hemijskim oružjem tokom kojeg je u Damasku ubijeno 1.300 ljudi. S druge strane, predsednik Sirije Bašar el Asad rekao je da su ovakve optužbe "uvreda za zdrav razum".

Kao jedan od dokaza da je ovaj napad bio planiran od strane sirijskih vlasti, američki mediji navode telefonski razgovor zvaničnika sirijskog ministarstva odbrane sa vođom jedinice za hemijsko oružje.

Međutim, Ujedinjene nacije odbile su da podrže vojnu intervenciju u Siriji, a na iznenađenje velikog dela svetske javnosti - to su učinili i poslanici parlamenta Velike Britanije. U međuvremenu, predsednik SAD Barak Obama sazvao je sednicu Kongresa pre koje pokušava da ubedi članove tog tela da glasaju za njegov predlog.

Američki nosači brodova krenuli su ka Crvenom moru, gde se uputio i ruski izviđački brod "Prijazovje".

(M. S. / Izvor: theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Funny planet

    3. septembar 2013 | 13:08

    Ne moze on da gleda napad na Siriju, ali iz nekoliko milijadri zelenih novcanica jako ce da zazmuri i usi ce da pokrije tako da nece nista cuti...

  • ДАШОНИ

    3. septembar 2013 | 12:58

    ПОПУСТИЋЕ КАД МУ ДАТЕ ДВЕ ДО ТРИ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА, КАО ШТО ЈЕ И ЗА КОСОВО КАСИРАО!!! А КОД НАС "" ГЛУМИ ВЕЕЕЕЕЕЛИКОГ БРАТА ПРАВОСЛАВЦА""" НИШТА НЕ ТРЕБА РУСИМА ВЕРОВАТИ!!! КОЈЕ СУ ДОБРО СРБИЈИ ДОНЕЛИ ОСИМ ЦИОНИСТИЧКОГ КОМУНИЗМА КОЈИ ЧАК И ДАНАС НИСМО ДО КРАЈА ИСТРЕБИЛИ !! ДА СУ РУСИ ТАДА СТВАРНО РЕКЛИ "" ЊЕТ"" КОСОВО БИ БИЛО НАШЕ А НЕ ПОД ШИПТАРСКИМ КАНЏАМА!! КО СЕ ГОД НА РУСЕ ОСЛОНИО ДОБИО ЈЕ "" КИТУ ЦВЕЋА""

  • paokara

    3. septembar 2013 | 14:02

    Dasoni vidi se da ne znas istoriju... rusi i srbi zauvek braca,to se sve vidi kroz istoriju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA