Čak 10.000 studenata potpisalo peticiju protiv podizanja granice za budžet

Studente muči i to što od 1. oktobra, odnosno od početka nove akademske godine, sledi i poskupljenje smeštaja i hrane u studentskim domovima za čak 30 odsto

  • 8

Više od 10.000 studenata iz cele Srbije potpisalo je peticiju protiv podizanja granice za upis na budžet sa 48 na 50 bodova i ukidanja jednog ispitnog roka.

Ove promene, između ostalog, predviđa Zakon o visokom obrazovanju, a kako navodi "Blic", studente muči i to što od 1. oktobra, odnosno od početka nove akademske godine, sledi i poskupljenje smeštaja i hrane u studentskim domovima za čak 30 odsto. Takođe, povećava se i prosek koji je uslov za dobijanje stipendije Ministarstva prosvete sa 8,5 na 9.

Ove izmene izazvale su bes kod većine studenata širom Srbije i oni su spremni da izađu na ulice ako zahtevi iz njihove peticije ne budu ispunjeni.

- Studijski program i gradivo nisu reformisani, sve ostaje po starom, a jedino se studentima menjaju i otežavaju uslovi. Zbog toga zahtevamo da granica za upis na budžet i ove godine ostane na 48 bodova, kao i da ostane svih šest ispitnih rokova - objašnjava Danilo Jeremić, predsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije (SKONUS), i očekuje da će ih Senat Univerziteta u Beogradu podržati na sastanku u ponedeljak.

Nakon toga, studenti će peticiju proslediti ministarstvu.

"Blic" navodi i da su predstavnici Univerziteta i Ministarstva prosvete već razmatrili mogućnost da akademcima izađu u susret, naročito što se tiče uslova za upis naredne godine. Međutim, kada je u pitanju broj ispitnih rokova, to je manje verovatno jer je većina fakulteta već odredila koji rok ukida.

Prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević objašnjava da ukidanje jednog ispitnog roka služi da bi se sprovela bolja organizacija nastave, a ne da se smanji broj ispitnih dana.

- Studenti bi samo ukidanjem jednog ispitng roka dobili bolje raspoređene termine za ispite i imali bi više vremena da uče - kaže prorektorka Kovačević za "Blic".

(Telegraf.rs / Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dominus

    5. septembar 2013 | 14:49

    Ako vec trebaju kriteriumi biti veci, moraju fakulteti biti jeftiniji, jer ako se ovako nastavi, Srbija ce za 10tak godina imati nedostatak visokoskolovanih gradjana. A da ne pricam da ce biti jeftinije ici na privatan fax ( koji je svakako skup) , nego na drzavnom.

  • student

    5. septembar 2013 | 16:15

    Ovi sto zagovaraju jos da se kriterijumi i pragovi povecaju, treba da vas je sramota, gradivo nije reformisano i prilagodjeno da bude 3 ili 4 roka, 6 je prava mera . Ja sam na ETF-u i ovde je vrlo tesko dati svih 14 ispita koliko ima prva god u 3 ili 4 roka , to uradi vrlo mali broj studenata. Znaci po vasem bi jedno 5 posto otislo na budzet a svi ostali na samofinansiranje, a ti sto daju sve u par rokova ce otici iz zemlje i verovatno tamo predavati ili raditi jer sto da ostaju ovde. I onda pitanje ko ce ovde od strucnjaka ostati ako se oteza studiranje??? Evo meni je ostao 1 ispit da ocistim prvu( nadam se da cu ga dati u ovom poslednjem roku) ,a ne bih uspeo da su bila 3 ili 4 roka , a da sm ucio bogami JESAM.

  • Marijana andrejic

    5. septembar 2013 | 17:09

    Student ovi luzeri sto zagovaraju podizanje kriterijuma verovatno nikad nisu ni prosli pored nekog fakulteta ali bitno je da pametuju. Draga deco vi ste nada ove nase drzave a ne ove polupismene budale. Imate moju bezrezervnu podrsku samo napred borite se za svoja prava. I ja sam ponosna majka studentkinje ekonomskog fakulteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA