Bubalu produžen pritvor za još tri meseca

Bivši ministar privrede i privatizacije je sa saradnicima uhapšen 14. juna, a po ovoj odluci, pritvor može da mu traje do 8. decembra, saopšteno je u Apelacionom sudu

  • 4

Apelacioni sud u Beogradu je na predlog tužioca za organizovani kriminal za još tri meseca produžio pritvor bivšem ministru privrede i privatizacije Predragu Bubalu osumnjičenom za zloupotrebe prilikom prodaje akcija Luke Beograd preduzeću "Vorldfin".

Bubalo je sa saradnicima uhapšen 14. juna, a po ovoj odluci suda, pritvor može da mu traje do 8. decembra, saopšteno je Tanjugu u Apelacionom sudu.

Osim Bubalu, pritvor je produžen i za još pet njegovih saradnika Miodragu Ðorđeviću, Aleksandru Gračancu, Goranu Mrđi, Alekseju Misailoviću i Jasmini Dragutinović.

Po nalaženju Apelacionog suda, i dalje stoje razlozi za produženje pritvora zbog visine zaprećene kazne za krivično delo za koje su osumnjičeni - zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu (za koje je zaprećena kazna zatvora u trajanju od preko 10 godina), kao i zbog toga što je težina posledice izvršenja krivičnog dela dovela do uznemirenja javnosti.

Pri donošenju ovakve odluke Apelacioni sud je imao u vidu i da je u daljem toku postupka potrebno ispitati svedoke, kao i da je tužilaštvo 26. avgusta 2013. godine donelo rešenje o ekonomsko-finansijkom veštačenju, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

- Iz spisa predmeta proizlazi postojanje osnovane sumnje da je preduzimanjem inkriminisanih radnji okrivljenih privrednom društvu iz Luksemburga pribavljena imovinska korist u iznosu od oko 5.700.920 evra na štetu budžeta Republike Srbije, a što višestruko prevazilazi iznos neophodan za kvalifikovani oblik krivičnog dela zloupotreba službenog položaja - ukazano je u rešenju suda.

Takođe, sud svoju odluku obrazlaže i svojstvima koja su okrivljeni imali u vreme preduzimanja inkriminisanih radnji Bubalo – ministar privrede Vlade RS, Miodrag Đorđević – direktor Agencije za privatizaciju, Goran Mrđa – izvršni direktor Agencije za privatizaciju, Aleksej Misailović – direktor Centra za tržište kapitala, Aleksandar Gračanac – direktor Akcijskog fonda, i Jasmina Dragutinović – direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu).

Od značaja za sud je, kako se navodi, i činjenica da je Luka Beograd preduzeće od značaja za Srbiju s obzirom na svoju infrastrukturu, privredni potencijal i veliki broj zaposlenih, čije je poslovanje i bonitet u velikoj meri oštećeno nezakonitim postupanjem osumnjičenih lica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miki

    6. septembar 2013 | 15:53

    dosta je 3 meseca da mu popune celiju sa pajtosima iz opstine cajetina gde su inace pare i zavrsile,ima ih podosta!

  • coagoa

    6. septembar 2013 | 13:52

    Eto gde su zavrsile nase pare od privatizacija... kod novopecenih biznismena koji se obogatise preko noci i raznih "DEMOKRATSKIH" fukara koji ni na koji nacin ne pomislise na dobrobit naroda vec samo na svoj dzep. NJima treba oduzeti SVE sto su stekli za tih par godina i vratiti gladnima i bosima robija tolila da se zaboravi da su postojali... SRBIJA

  • zullu

    6. septembar 2013 | 15:45

    E jadan, nije naso vezu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA