Završen peti dan protesta protiv ćirilice u Zagrebu i Vukovaru

Na današnjem protestu protiv ćirilice u Vukovaru odlučeno je da demonstranti naprave pauzu za vikend, a od ponedeljka će se protestna okupljanja nastaviti

  • 18

Stotinak demonstranata protestovalo je i danas, peti dan zaredom, protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru. Najavljen i protest u Zagrebu.

Na današnjem protestu protiv ćirilice u Vukovaru odlučeno je da demonstranti naprave pauzu za vikend, a od ponedeljka će se protestna okupljanja nastaviti.

Sutra će se u crkvama služiti mise, a najavljeni su i tamburaši koji će u centru Vukovara animirati građane, javlja naš reporter sa lica mesta.

Danas neće biti nikakvog okupljanja i organizovanog gledanja večerašnje utakmice Srbija-Hrvatska u Vukovaru. Organizatori napominju da žele da nastave sa mirnim protestima.

Predsednik Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je da će se on i ostali članovi povući iz savetničkog tima ministra branitelja Predraga Matića, čiju ostavku traže.

Tokom vikenda okupljanja neće biti, a demonstranti će se u subotu okupiti na misi u Crkvi Sv. Filipa i Jakova i pomoliće se na Trgu hrvatskih branitelja, dok će u nedelju biti održano prigodno druženje uz tamburaše ispred Gradske kafane u Vukovaru.

Inače, tokom današnje protestne šetnje kolona je obišla mesta iz ratnih sukoba u više vukovarskih naselja, a učesnici protesta su poručili da ne žele ćirilicu "ni sada, ni ikada, jer to nije obično pismo, već pismo pod kojim su činjeni zločini nad Hrvatima i ostalim nesrbima u Domovinskom ratu".

Kako je prenela agencija Hina, oni su obišli masovnu grobnicu kod nekadašnje klanice u Sotinu, Trpinjsku cestu, zgradu Borovokomerca, bistu, sada pokojnog, vukovarskog heroja Blage Zadre u Borovu naselju, gde je predsednik štaba Josić pozvao demonstrante da "ne diraju i provociraju hrvatsku policiju, jer je i Zadro bio hrvatski policajac".

Josić je pozvao sve učesnike protesta u narednim danima na mir i dostojanstvo, jer smatra da će vukovarsko Gradsko veće proglasiti grad mestom posebnog pijeteta, "pa će postavljene dvojezične ploče skidati oni koji su ih postavili".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA