Berluskoni uložio žalbu sudu u Strazburu

Predsednik nadležnog senatskog odbora Dario Stefano ukazuje je na kršenje člana sedam Evropske konvencije o ljudskim pravima

  • 1

Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni uložio je žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, zbog presude kojom je osuđen na zabranu bavljenja javnim funkcijama i četiri godine zatvora usled utaje poreza, saopštili su njegovi pomoćnici.

Berluskonijev najbliži saradnik Anđelino Alfano rekao je da žalba podneta sudu u Strazburu "pokazuje da Berluskonijev slučaj nije zatvoren".

Alfano nije rekao kada i po kom osnovu je žalba podneta, ali je saopštio da su Berluskoni i njegov tim "uvereni da će, na evropskom nivou, dokazati nevinost, što do sada, u Italiji, nije bilo moguće".

Italijanski Kasacioni sud nedavno je potvrdio presudu za izbegavanje poreza protiv Berluskonija, ističući da su postojali jasni dokazi da je bivši italijaski premijer smislio prevaru oko plaćanja poreza u vezi sa sticanjem filmskih prava za svoju medijsku imperiju i zatražio od Apelacionog suda u Milanu da razmotri produženje zabrane bavljenja javnim funkcijama sa jedne na tri godine, preneo je AP.

Berluskoni tvrdi da je žrtva institucija koje su naklonjene levici.

Italijanski Senat će u ponedeljak zvanično početi raspravu o eventualnom izbacivanju Berluskonija iz parlamenta, pošto je italijanski multimilioner pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora.

Berluskoni je, tokom svoje živopisne političke i poslovne karijere bio više puta pod istragom, optuživan i prvostepeno osuđivan, ali Apelacioni sud je donedavno poništavao sve te presude. Početkom avgusta je, međutim, potvrdio presudu na četiri godine zatvora zbog utaje stotina miliona evra poreza.

Kazna je, na osnovu zakona o amnestiji, automatski smanjena na tri godine zatvora. Međutim, prema novom italijanskom zakonu, svako ko je osuđen na više od dve godine zatvora nema pravo da se kandiduje za parlament.

Protiv bivšeg predsednika vlade vode se još dva postupka pred žalbenim sudom, od kojih je jedan zbog seksualnih odnosa s maloletnom prostitutkom, a drugi zbog zloupotrebe službenog položaja dok je bio na toj visokoj funkciji.

Berluskoni, koji bi u oktobru trebalo da počne da služi kaznu, verovatno zbog starosti neće ni biti u zatvoru, već će biti stavljen u kućni pritvor ili će mu se kazna preinačiti u društveno koristan rad.

Najavljujući da će Berluskoni uložiti žalbu sudu u Strazburu, predsednik nadležnog senatskog odbora Dario Stefano ukazao je na kršenje člana sedam Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U članu sedam konvencije navedeno je da niko ne može biti proglašen krivim za dela koja u vreme izvršenja nisu bila definisana kao zločin, kao i da ne može biti osuđen na težu kaznu od one koja je bila propisana u vreme izvršenja zločina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA