• 22

U Sarajevu nema srpskih đaka

Na osnovu Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava dece povratnika iz marta 2002. godine, učenici srpske nacionalnosti bi trebalo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta po nastavnom planu i programu Republike Srpske, što nije slučaj u Federaciji BiH

  • 22

Na području Kantona Sarajevo, u Bosni i Hercegovini, gotovo da nema dece srpske nacionalnosti u osnovnim školama.
Kako je izjavio izvršni direktor Demokratske incijative sarajevskih Srba (DISS) Jovo Janjić, pitanje uvođenja nacionalne grupe predmeta za Srbe treba posmatrati s tog stanovišta.

- Prema našim podacima, na području grada Sarajeva u posleratnim godinama živi srpsko stanovništvo uglavnom starije životne dobi, jer nema značajnijeg povratka - naveo je Janjić.
Osvrćući se na nepoštovanje privremenog sporazuma o zadovoljavanju prava dece povratnika u Federaciji BiH, gde i dalje ima više od deset škola sa spornim nazivima, Janjić je ocenio da nazivi škola treba da budu usklađeni sa nacionalnom strukturom stanovništva.

Na području Republike Srpske u 20 škola nastava se odvija po planu i programu iz FBiH na osnovu Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava dece povratnika iz marta 2002. godine, dok u školama u FBiH učenici srpske nacionalnosti ne izučavaju nacionalnu grupu predmeta po nastavnom planu i programu Republike Srpske, osim delimično u opštinama Drvar i Bosansko Grahovo.
U Federaciji BiH skoro deset godina od stupanja na snagu obaveze promene imena škola u skladu s privremenim sporazumom o zadovoljavanju prava dece povratnika i dalje ima više od deset škola sa spornim nazivima.
Neizvesno je kada će oni biti promenjeni, a pritom nadležni u BiH još ne znaju ni tačan broj škola čiji se nazivi kose s kriterijumima utvrđenim 2004. godine.
(Telegraf.rs / Srna)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tamo neki

    U prvu si, student. Sta mislis, da nam odrzis jedno kratko predavanje o gramatici. To bi bilo jako pohvalno s tvoje strane !

  • Student

    A koliko nepismjenih pise komentare.Strasno!

  • tamo neki

    Vidis odmah mislis na tucu. Meni mi na kraj pameti nisu misli o tuci, nego sam mislio da te pozovem na pice, kafu. Mozda i veceru. Ipak smo ti i ja daleko jedan od drugog. Ziivi i dalje u svom ubedjenju. Hvala na besedi i fin ti meni bio! Pozdrav!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima