U Sarajevu nema srpskih đaka

Na osnovu Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava dece povratnika iz marta 2002. godine, učenici srpske nacionalnosti bi trebalo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta po nastavnom planu i programu Republike Srpske, što nije slučaj u Federaciji BiH

  • 22

Na području Kantona Sarajevo, u Bosni i Hercegovini, gotovo da nema dece srpske nacionalnosti u osnovnim školama.

Kako je izjavio izvršni direktor Demokratske incijative sarajevskih Srba (DISS) Jovo Janjić, pitanje uvođenja nacionalne grupe predmeta za Srbe treba posmatrati s tog stanovišta.

- Prema našim podacima, na području grada Sarajeva u posleratnim godinama živi srpsko stanovništvo uglavnom starije životne dobi, jer nema značajnijeg povratka - naveo je Janjić.

Osvrćući se na nepoštovanje privremenog sporazuma o zadovoljavanju prava dece povratnika u Federaciji BiH, gde i dalje ima više od deset škola sa spornim nazivima, Janjić je ocenio da nazivi škola treba da budu usklađeni sa nacionalnom strukturom stanovništva.

Na području Republike Srpske u 20 škola nastava se odvija po planu i programu iz FBiH na osnovu Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava dece povratnika iz marta 2002. godine, dok u školama u FBiH učenici srpske nacionalnosti ne izučavaju nacionalnu grupu predmeta po nastavnom planu i programu Republike Srpske, osim delimično u opštinama Drvar i Bosansko Grahovo.

U Federaciji BiH skoro deset godina od stupanja na snagu obaveze promene imena škola u skladu s privremenim sporazumom o zadovoljavanju prava dece povratnika i dalje ima više od deset škola sa spornim nazivima.

Neizvesno je kada će oni biti promenjeni, a pritom nadležni u BiH još ne znaju ni tačan broj škola čiji se nazivi kose s kriterijumima utvrđenim 2004. godine.

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • србија!!!!

    10. septembar 2013 | 10:55

    Ubijali su nas od kad znamo za sebe. Nista ovo nije cudo. A samo se kuka na srbe. Trebali su i 92. kao 41. da puste da budu pobijeni, bili bi onda svi zadovoljni. I onda se nadje neki beogradski liberal da nam objasni kako su srbi cinili zlocine. Jok trebali su opet pustiti da nas kolju kao celu istoriju.

  • RS

    10. septembar 2013 | 11:33

    Dje nece bit manje, moj pramdjed je imo 8 djece, djed cetvero, otac dvoje. Jos je i rat bijo. I kako da nas bude vise. A oni se kote ko nenormalni. Zato sto se slazu i neprave razliku medju sobom. A mi srbi smo ku*ac od ljudi. Svako gleda sebe i sta je najgore, na primer: srbin iz republike srpske nemoze da podnosi srbina iz pozarevca ili srbin iz beograda na primer crnogorca. Kosovo prodato niko ih vise negleda, cigane i vlase niko nevoli, na primer. Ma komsija komsiju nevoli, ili otac sina, ili brat brata. A u hrvatskoj je svedno dal je dalmatinac ili zagrebcanin ili iz vukovara, svi su zajedno. Onda na primer psujemo sunce na svaki korak, sunce ti ovo sunce ti ono, zato nam i nece svanit. Sto reko onaj iz nekog filma, mi bi trebali zivit u mraku koliko sunce psujemo. Jedini smo narod koji psuje sunce ili boga ili sta ja znam. Ili ste culi da kaze neki englez fuck the sun. Nego svi srbi moraju malo zivot promijenit, inace cemo svi po jednu krusku stat i to bez da se guramo, sto kazu u lepa sela lepo gore. U srbiji godisnje nestaje jedan grad kao sabac. Nego rokajte i pravite djecu da nas bude vise. SAMO SLOGA SRBINA SPASAVA - Zivjela velika srbadija = rs, srb, cg, kosovo

  • Pedja-PFC

    10. septembar 2013 | 11:38

    Jedini narod na svetu koji zivi u magli smo nazalost mi!Nikakav plan,nikakva strategija, nista!Samo su nam pare bitne!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA