HDZ, ODLUČI SE: Za ili protiv vukovarske ćirilice

Jedan od prvaka ove partije Tomislav Karamarko bio je ministar unutrašnjih poslova u vreme kada je uvođenje ćirilice u Vukovar zapravo počelo. Tada se protiv toga nije bunio i nije apelovao da Vukovar bude "grad od posebnog pijeteta"

  • 3

Lider najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko, koji se protivi uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru i traži od hrvatske vlade da to bude grad od "posebnog pijeteta", nije tako mislio ranije kada je njegovo tadašnje Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovelo propagandnu akciju kako bi podstakli Srbe da traže izdavanje dvojezičnih ličnih dokumenata.

Splitska "Slobodna Dalmacija" objavila je faksimile dokumenata koji ukazuju da Karamarko, koji je ranije bio ministar unutrašnjih poslova i visoki funkcioner HDZ-a, ni u jednom trenutku ničim nije dao do znanja ni na užem kabinetu ni na sednici vlade, a ni kasnije tokom saborske raspave, da se protivi uvođenju ćirilice u Vukovaru.

On, ističe se, nije od tadašnje predsednice HDZ Jadranke Kosor tražio da ga na bilo koji način poštedi obaveza oko te akcije.

Karamarko je danas, međutim, više nego decidan u tvrdnji da aktuelna vlada postojeći Ustavni zakon o manjinama sprovodi na nezakonit način. On "brani" Vukovar od ćirilice argumentima da nije ni vreme ni mesto da to pismo završi na tablama, natpisima i pločama u, kako tvrdi, gradu-heroju. Tvrdi i da ćirilica vređa osećaje vukovarskih Hrvata. Njegov HDZ traži moratorijum od 20 godina na uvođenje ćiriličnog pisma u Vukovaru.

- Ovaj HDZ se ne slaže s postavljanjem ćirilice. Tražimo da Vukovar bude grad posebnog pijeteta, tražimo od vlade da ima senzibilitet i emociju za ono što se događa u Vukovaru - rekao je Karamarko povodom protesta vukovarskih branitelja koji se protive uvođenju dvojezičnih natpisa na zgradama lokalne uprave.

Upitan nedavno kako to da je ta stranka promenila politiku s obzirom na to da je samo godinu dana ranije, zajedno sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS) Milorada Pupovca uvela ćirilicu u Vukovaru, Karamarko je rekao da je to bio HDZ pre njegovog dolaska, a da se ovaj HDZ sa tim ne slaže.

- Ovo nije drugi HDZ, ali je drugačiji. Ne mogu ja ulaziti u to što je mojim prethodnicima bilo u glavi - rekao je Karamarko.

A samo četiri godine ranije Karamarko je bio član grupe ministara koji su u Saboru branili Izveštaj o sprovođenju Ustavnog zakona o nacioalnim manjinama za 2009. godinu.

Njegovo ime se, navodi "Slobodna", našlo na dokumentu koji je tadašnja premijerka Jadranka Kosor uputila u Sabor, a u kojem se vlada hvali napretkom u svojoj politici prema manjinama.

Objavljeni faksimili dokumenta svedoče da je, na primer, na jednom istaknutom mestu na početku pomenutog izveštaja spomenut vukovarski primer.

Podseća se i da je Gradsko veće Grada Vukovara 14. jula 2009. godine donelo novi Statut Grada Vukovara kojim se uređuje slobodna upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma i u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog delokruga Grada Vukovara.

Tada je "ćirilica u Vukovar ušla na velika vrata iako u tom trenutku nije bilo nikakve zakonske osnove za njeno uvođenje, osim dobre volje vukovarkih HDZ-ovaca".

Prema tada važećem popisu stanovništva iz 2001. godine, Srbi u Vukovaru nisu činili više od trećine stanovništva, što je granica za primenu Ustavnog zakona.

Ipak, uz ćirilicu, predstavnicima srpske manjine u tom gradu Statutom je zagarantovana i ravnomerna zastupljenost u upravnim telima grada Vukovara, trgovačkim društvima, javnim ustanovama i drugim pravnim osobama koje obavljaju delatnosti kao javne službe, a čiji je osnivač Grad Vukovar.

Tadašnji potpredsednik vlade Slobodan Uzelac kaže da se seća atmosfere kada su manjinske teme bile na tapetu tokom koalicione vladavine HDZ-a, HŠ-a, HSLS-a i SDSS-a.

- Niko se nikada nije protivio. Ne samo da nije bilo disonantnih tonova na našim zatvorenim sednicama nego ih nije bilo ni u primislima. Oko ovih pitanja bili smo unisoni, a svim postignućima smo se hvalili. Zato je bilo svejedno ko će od nas u Saboru braniti taj izveštaj, jer bi svi govorili isto, bilo da je to bio ministar Davorin Mlakar ili Karamarko - rekao je Uzelac.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug, slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    12. septembar 2013 | 17:58

    "JOVICA" КАД НИТКО НЕ ЗНА( КАКАВ ЈЕ ТО ПРАВОПИС), ОДАКЛЕ ТИ СРПСКО ИМЕ , САМО НАПРЕД ХРВАТИ ОТРОВНО ПРОТИВ НАС СРБА, ЕВРОПА ЋЕ ТЕК ДА УПОЗНА ВАШЕ ПРАВО ДЕМОНСКО ПОРЕКЛО

  • Jovica

    12. septembar 2013 | 16:35

    Nikakve koristi od cirilice, da se uvede u cijeloj Europi, kad je nitko nezna, a niti se uci u skoli. Starije generacije koje su ucile cirilicu, polako napustaju ovaj svijet. Kada se uvede dvojezicnost na Kozovu, njima ce biti lakse sa cirilicom, ako je uopce prihvate.

  • mia

    12. septembar 2013 | 22:47

    @dasoni...tisi gorci od pelina...trebao bi pojesti jedno 2 kg meda,mozda bi progovorio jednu normalnu rjec...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA