Anita Balaž se vratila iz Beča

Lekarski konzilijum bečke AKH bolnice još nije odlučio da li su dvanaestogodišnjoj devojčici neophodni i transplantacija srca i presađivanje pluća

  • 5

Dvanaestogodišnja Anita Balaž  vratila se u Srbiju iz Beča, gde su joj prethodnih dana urađeni neophodni pregledi. Da li su ovoj devojčici neophodni i transplantacija srca i presađivanje pluća lekarski konzilijum bečke AKH bolnice još nije odlučio.

Anitu je na beogradskom aerodromu s nestrpljenjem čekala sestra Nataša.Ova hrabra devojčica kaže da je boravak u Beču bio naporan da je po ceo dan imala preglede, kao i da nije smela da jede i pije. Njena majka Ksenija rekla je da su u Beču zadovoljni terapijom koja je prepisana devojčici u Srbiji i dodala je da će lekari učiniti sve što je u njihovoj moći.

Anita je u Beču bila u pratnji majke Ksenije ali i kardiologa Instituta za majku i dete, Vladimira Vukomanovića, koji je još jednom apelovao na novinare da pažljivo izveštavaju o zdravstvenom stanju dece, kako ih dodatno ne bi uznemirili. Dr Vukomanović kaže da će za nekoliko nedelja biti odlučeno kako će biti nastavljeno Anitino lečenje.

- Urađeno je sve što je planirano da se uradi u ovič četiri dana. Konzilijum je mišljenja da se krene u program transplatacije. Anitino stanje nije ugroženo. Dobro je podnela i put i boravak u Beču - naveo je Vukomanović.

U Ministarstvu zdravlja kažu da bi ugovor o saradnji između bečke AKH klinike i Kliničkog centra Srbije trebalo da bude potpisan do kraja septembra. Posle toga, Anita će biti stavljena i na zvaničnu listu čekanja za transplantaciju srca, a intervencija će joj biti urađena kada se pojavi odgovarajući donor.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA