DOBRO VAM UČINJELO: Bratime se Tajland i Crna Gora!

Dobre crnogorske veze započete su sa Tajlandom 2009. kada su odbeglom premijeru Taksinu Šinavatri dali utočište i crnogorski pasoš. Filip Vujanović je u susretu sa premijerkom Jingluk Šinavatrom najavio sadržajniju i intenzivniju saradnju

  • 14

Za Crnu Goru i Tajland, ne važi ona izreka: "daleko od očiju, daleko od srca", a dve države sve su bliže jedna drugoj.

- Iako geografski udaljene, imaju mogućnost sadržajne i intenzivne saradnje, ocenio je danas predsednik države Filip Vujanović tokom susreta sa predsednicom Vlade Tajlanda Jingluk Šinavatrom, koja boravi u zvaničnoj poseti Crnoj Gori.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ukazao na neophodnost formiranja ugovorne baze za saradnju dve države i potpisivanja Protokola o saradnji ministarstava spoljnih poslova, čiji je tekst usaglašen, kao i ustanovljenja političkih konsultacija dva ministarstva u kojima bi se ojačala saradnja u oblastima od zajedničkog interesa.

Takođe, Vujanović je iskazao očekivanje da će saradnji doprineti postavljanje nerezidentnog ambasadora Crne Gore u Tajlandu, kao i počasnog konzula Crne Gore u toj prijateljskoj zemlji.

Sagovornici su konstatovali širok prostor ekonomske saradnje u kojem važnu ulogu može imati Luka Bar, kao i Slobodna carinska zona, imajući u vidu njen regionalni značaj, ističe se u saopštenju. Šinavatra je  ocenila da će njena poseta, kao i poseta predsednika Vlade Crne Gore Mila Ðukanovića Tajlandu dati veliki doprinos toj saradnji.

A da je saradnja odavno dobra potvrđuje i ćinjenica da je  2009. MUP Crne Gore bivšem tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri, osuđenom za korupciju, po hitnom postupku dala državljanstvo i  crnogorski pasoš.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA