PARADA, SABLJE I PIŠTOLJI: Srbija dobila novu generaciju oficira (FOTO)

Svečanosti, koja se osmi put održava ispred Doma Narodne skupštine, prisustvovao je državni vrh, roditelji, rodbina i prijatelji oficira, crkveni velikodostojnici, predstavnici diplomatskog kora, vojni izaslanici, kao i delegacije Nacionalne garde Ohaja, i kadeta i oficira iz Francuske, Nemačke, Češke, Slovačke i Alžira

  • 16

Tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh, kojoj je prethodilo pevanje državne himne "Bože pravde", u centru Beograda je završena svečana promocija nove klase potporučnika Vojske Srbije.

Na prvim oficirskim činovima najmlađima kolegama čestitao je i pilot aviona koji je nadleteo svečanu promociju ispred Doma Narodne skupstine. Promocija je počela postrojavanjem za doček predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

On je trojici najboljih mladih potporučnika uručio tradicionalna vojnička odličja - oficirske sablje, dok je ministar odbrane Nebojša Rodić najuspešnijim kadetima vida Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane dodelio pištolje sa posvetom.

Oficirske sablje su dobili Ivan Sibinović, prosek 9,56, studijski program vojno vazduhoplovstvo, pilot helokoptera, Siniša Čabarkapa, prosek 9,36, studijski program logistika odbrane, finansije i Dimitrije Bećarević, prosek 9,36 studijski program vojno vazduhoplovstvo, pilot aviona.

Rodić je pištolje s posvetom uručio najuspešnijim kadetima vida Kopnene vojske i Vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane - Nemanji Smajoviću, opšti uspeh 9,32, studijski program logistika odbrane, finansije i Ivanu Mudrom, opšti uspeh 9,05, studijski program Vojno vazduhoplovstvo, pilot helikoptera.

Svečanosti, koja se osmi put održava ispred Doma Narodne skupštine, prisustvovao je državni vrh, roditelji, rodbina i prijatelji oficira, crkveni velikodostojnici, predstavnici diplomatskog kora, vojni izaslanici, kao i delegacije Nacionalne garde Ohaja, i kadeta i oficira iz Francuske, Nemačke, Češke, Slovačke i Alžira.

U prve oficirske činove  promovisano je 162 kadeta i kadetkinja iz Srbije i četiri pripadnika Vojske Crne Gore.

Među najmlađim potporučnicima Vojske Srbije četvorica su završili vojne akademije u inostranstvu i to: Vazduhoplovnu-smer avijacija u SAD, Tehničku-smer vazduhoplovno-tehnička služba i Kopnenu-smer artiljerija u Grčkoj i akademiju Kopnene vojske-smer pešadija u Italiji.

U programu je učestvovala avijacija Vojske Srbije - avionima tipa "galeb G-4" i "Mig-29" i helikopterima"gazela".

Ispred svečane bine bile su istaknute replike starih pukovskih zastava koje su 1911. godine srpskoj vojsci uručili kralj Petar Prvi Karađorđević i vojni ministar Stepa Stepanović. Ispred replika starih zastava, u znak počasto bii su postrojeni kadeti u vojnim uniformama iz perioda srpske vojske od 1850 do 1945. godine.

Svečanost je uveličati prikaz egzercira Garde, defile najmađih potporučnika i muzički program u izvođenju Umetničkog ansambla ''Stanislav Binički'' i Reprezentativnog orkestra Garde.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA