LEPOTICE 90-IH: Od sjajnih glumica preko turbo zvezda do veštih udavača (FOTO)

U eri kada srednja klasa postaje "misaona imenica", embargo cveta, a Knezom paradiraju tipovi u "guči" trenerkama navučenim do guše, uz napomenu da o ukusima ne treba raspravljati, otkrivamo kojim lepoticama se divila Srbija

  • 19

U regionu besni rat, a na beogradskom asfaltu "besne" žestoki momci sa zlatnim kajlama i njihove devojke sa "zlatnim" perikama. Srednja klasa preko noći postaje "misaona imenica", embargo cveta, a kllinci se utrkuju ko će pre da "oguli" ćaleta i kevu ne bi li u vrednosti od njihovih 15 plata kupio "najke", "ribok" ili "air max dvojku"...

Dnevnik na Prvom programu traje sat vremena, Sloba svakog ponedeljka obećava kako će nam svima uskoro biti bolje, a Knez Mihailovom ne prestaju da paradiraju tipovi u "kapinim" i "guči" trenerkama (ili dizel farmericama opasanim metalnim kaiševima na zvezdice) navučenim do guše. Nažalost, doslovno...

Ma, koliko apsurdno zvučalo Srbija je 90-ih izgledala baš ovako. Dodajte tome i treštanje turbo folk hitova i dens noviteta iz folkoteka i kilometarske redove za hleb i ulje, sve uz nezvaničnu himnu decenije "Dvesta na sat" Ivana Gavrilovića, Igijevu "Oči boje duge" ili Knezovu "Da l' si ikada mene voljela".

Oni, kojima je letovanje u Budvi bilo toliko skupo da o tome nisu smeli ni da razmišljaju izlazili su u KST i SKC, na Akademiju, slušali Decu loših muzičara, Sunshine, Dža ili Bu, Atheist rap, Gobline, Partibrejkerse, Bjesove. I prkosili "trendovima" noseći "martinke", "starke", kožne jakne, "leviske" ili barem farmerice bez onog širokog belog pojasa, koji je izgledao kao da vam je tri broja veći donji veš slobodnom voljom "izleteo" na svetlost dana.

Dakle, postojala je i druga strana... No, nećemo dužiti o njoj, jer ovo nije priča ni o "dizelašima" ni o "padavičarima", već o lepoticama. Ženama koje su tih 90-ih bile san svakog prosečnog Srbina. Uz napomenu da o ukusima ne treba raspravljati, ekipa Telegrafa izdvaja lepotice, koje su svaka na svoj način obeležile devedesete.

Svetlana Ceca Ražnatović

"Srednjoškolke htele da liče na nju"

Sviđalo se to nekome ili ne, folk zvezda Ceca Ražnatović definitivno je obeležila devedesete. Kako da je ne smestimo na šampionsku poziciju, kad joj je pošlo za rukom ono što deceniju kasnije nijednoj zvezdi nije. Naime, nakon što je televizijskim kanalima suvereno zavladala "Kukavicom", horde srednjoškolki ošišale su se na kratko a la Ceca, a preko noći počeli su da se nose tesni korseti i helanke sa najrazličitijim printovima i dodacima.

Glavni hitovi folkoteka bile su njene stvari "Zaboravi", "Idi dok si mlad", "Ljubav fatalna", "Kad bi bio ranjen", "Monotonija", a njenu burnu ljubav sa Željkom Ražnatovićem Arkanom budno je pratila cela nacija.

I danas, u četrdesetoj, sa dvoje odrasle dece, Cecu smatraju jednom od najlepših Srpkinja.

Tamara Paunović

"Ledeni pogled koji hipnotiše"

Devedesete je u svetu "najavio" čuveni hit Džordža Majkla "Freedom", u kojem su se pojavili prvi supermodeli − Sindi Kraford, Kristi Tarlington, Naomi Kembel, Linda Evanđelista i Tatjana Patic. Da i mi tih kriznih 90-ih bar u nečemu ništa ne zaostajemo za svetom pobrinule su se naše prelepe manekenke.

Jedna od njih svakako je bila Tamara Paunović. Zaštitni znak spotova domaćih rokera (čitaj: Bajage i instruktora), devojka za koju je modna kritika pisala da "ubija ledenim pogledom". Svoj privatni život uvek je držala daleko od očiju javnosti, i važila je za jednu od retkih javnih ličnosti koja je karijeru gradila na profesionalizmu, a ne skandalima.

I danas se bavi manekenstvom, a u međuvremenu se oprobala i kao voditeljka.

Dubravka Mijatović

"Kraljica domaćih serija"

Pored Branke Katić, Dubravka Mijatović je bila jedna od najpopularnijih mladih glumica 90-ih. Domaću publiku osvojila je "na keca" još krajem 80-ih kao neodoljiva devojčica u ostvarenju "Nije lako s muškarcima", a onda i kao razmaženica u seriji "Bolji život", da bi 90-ih pod svoje uzela pre svega televiziju, a onda i pozorište (Atelje 212). Pored neosporne nenametljive fizičke lepote kritika je prosto obožavala ovu glumicu zbog, kako su imali običaj da navedu, "specifičnog šarma i neospornog talenta".

Kriznu deceniju obeležila je ulogom Nadice u ostvarenju "Tri palme za dve bitange i ribicu" (1998), za koju je nagrađena Caricom Teodorom u Nišu, kao i predstavom "Moja draga" (pored Branke Katić, Nikole Koje i Dragana Bjeloglića), za koju se redovno tražila karta više.

Nakon razvoda od glumca Gorana Radakovića s kojim je dobila ćerku Ivu, udala se ponovo za kolegu - Marinka Madžgalja s kojim je takođe dobila ćerku.

Bojana Maljević

"Mala plava iz Bulevara"

Kada je prihvatila ulogu u filmu "Bulevar revolucije" (1992), Bojana nije ni slutila da će preko noći postati idol srednjoškolkama iz čitavog regiona. Svi su želeli da liče na "onu malu plavu" u koju se beznadežno zaljubio žestoki momak kojeg je briljantno odigrao Branislav Lečić.

Sledi sjajna rola u "pomerenoj" i za to vreme prilično ekstravagantnoj seriji "Otvorena vrata" Biljane Srbljanović, u kojoj je kao Ana Anđelić plenila prirodnim izgledom i nonšalantnim grandž stilom.

Da je podjednako dobra i u dramama dokazala je ostvarenjima: "Do koske" (1996), "Ni na nebu ni na zemlji" (1994) i "Nož" (1999), kao i u seriji "Kraj dinastije Obrenović" (1995).

Na vrhuncu karijere udala se za režisera Bobana Skerlića, rodila dva sina i okrenula producentskom poslu, kojim se i dalje uspešno bavi. Od nedavno je gledamo u novim epizodama "Otvorenih vrata".

Sandra Meljničenko

"Kako se dobro udati"?

Među zvezde lansirao je spot Željka Samardžića "Grlica". Do te mere se svidela publici u ulozi devojke koja besomučno juri starijeg frajera da je ubrzo dobila istoimeni nadimak.

Karijeru je, međutim, počela da gradi ušavši u grupu "Models", koja je istini za volju više služila za gledanje nego za slušanje. Pored koleginice Ivane Stamenković Sindi važila je za najzgodniju devojku u grupi.

Hitovi ove ženske četvorke: "Jedan, dva", "Pare, pare, pare", "Šef stanice", "Noć je vedra nad Srbijom" postali su ubrzo sinonim za devedesete godine.

Sandra će, međutim, ostati upamćena pre svega po tome što je svoj dobar stas itekako dobro umela da iskoristi. Naime, sve je iznenadila udajom za ruskog milijardera Andreja Meljničenka. Tako su redovne posete teniskim turnirima u Monte Karlu, i druženje sa holivudskim zvezdama i svetskim bogatašima postale svakodnevica ove srpske lepotice.

Ksenija Pajčin

"Ikona dens scene"

Definitivno najzgodnija denserka devedesetih. Počela je kao deo čuvene dens senzacije devedesetih, grupe Bit strit i plesne trupe folkerke Dragane Mirković. Ubrzo kao pevačica ulazi u grupu Dak... Tačnije kao "otvaračica usta" (bila je to jedna od najunosnijih profesija tih godina). Svi su znali da umesto nje peva sjajna Marija Mihajlović. Otisnuvši se nešto kasnije u solo vode, Ksenija je konačno propevala, napravivši karijeru kakvu joj je malo ko prognozirao.

Ova denserka sve vreme stiže i da puni novinske stupce burnim vezama sa sportistima i žestokim momcima (između ostalog i sa sinom Moke Slavnića), a brojnim hirurškim intervencijama izazvala je komentare među fanovima i kolegama, koji su mahom smatrali da joj nisu uopšte bile potrebne.

U martu 2010. Kseniju je ubio deset godina mlađi bivši dečko, maneken Filip Kapisoda.

Ana Sofrenović

"Ledena i prefinjena lepota"

Prvi put se u javnosti pojavila kao devojka čarobnog glasa, otpevavši pesmu "Kaži zašto me ostavi" u istoimenom filmu Olega Novkovića iz '93. sa Žarkom Lauševićem. Usledile su uloge u verovatno najboljim ostvarenjima devedesetih: "Ubistvo s predumišljajem" (1995), "Balkanska pravila" (1997), "Bure baruta" (1998) i "Nebeska udica" (1999). Za ovo ostvarenje nagrađena je Caricom Teodorom u Nišu, nakon čega je karijeru nastavila u Londonu.

Ono što je od samog početka izdvajalo je posebna prefinjenost i specifična "hladna lepota", kakvu nose samo Britanke (Ana je po majci Engleskinja). Do 2011. je bila u braku sa glumcem Draganom Mićanovićem sa kojim ima dve ćerke.

Branka Katić

"Šarmantna devojčica"

Branka je već bila dobro poznato lice malih ekrana u vreme kada je publiku prosto oborila s nogu ulogom u ostvarenju Srđana Dragojevića "Mi nismo anđeli". Te ‘92. Kao tinejdžerka Buba osvojila je sve moguće nagrade što je ovoj devojci krupnih plavih očiju otvorilo vrata ka brojnim kvalitetnim ulogama koje se tih 90-ih prosto nižu: "Tamna je noć" (1995), "Ubistvo s predumišljajem" (1995), "Lepa sela lepo gore" (1996), "Rane" (1998), "Crna mačka beli mačor" (1998).

Sasvim logično, najangažovanija glumica 90-ih karijeru početkom novog milenijuma nastavlja u Velikoj Britaniji.

Njen neodoljivi šarm devojčice osvaja evropsku publiku, ali i kritiku koja je upoređuje sa sjajnom Ketlin Tarner.

Branka trenutno živi u Londonu i udata je za reditelja Džulijana Farinoa sa kojim ima dva sina.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA