Pogledajte izvlačenje Kosta Konkordije (FOTO) (VIDEO)

Kruzer težak 114.500 tona uspravljen je pomoću mnoštva dizalica i kablova i postavljen na platformu, umetnutu u stenovito dno mora. Ekipe će mesecima raditi na pripremanju za odvlačenje na otpad

  • 2

Jedna od najsloženijih i najskupljih pomorskih operacija, podizanje olupine luksuznog turističkog broda "Kosta Konkordija" u uspravni položaj, uspešno je okončana jutros posle 19-časovnih napora, saopštili su italijanski zvanicnici.

Kruzer težak 114.500 tona uspravljen je pomoću mnoštva dizalica i kablova i postavljen na platformu, umetnutu u stenovito dno mora.

- Brod je postavljen na platformu - rekao je direktor italijanske Uprave za civilnu zaštitu Franko Gabrijeli.

Ogromna olupina broda ležala je na boku više od 20 meseci, zauzimajući veliki deo male luke na turističkom toskanskom ostrvu Ðiljo, gde se brod nasukao i potonuo 12. januara 2012. godine, kada su poginule 32 osobe.

Inženjerski timovi su počeli operaciju juče oko devet sati ujutro, posle trosatnog kašnjenja zbog oluje koja je poremetila poslednje pripreme.

Prvi znaci da se olupina pomera uočeni su oko podneva kada su podvodne kamere snimile uzburkanu vodu na mestu gde je metal ležao na morskom dnu.

Operacija uspravljanja i odvlačenja broda koštaće više od 600 miliona evra i to se smatra najskupljim izvlačenjem jedne olupine u istoriji.

Međunarodni tim od 500 inženjera boravio je na Ðilju proteklih godinu dana radeći na stabilizovanju olupine i pripremanju operacije njenog podizanja.

Brod, odnosno hotel na vodi sa više od 4.000 putnika i članova posade, potonuo je kada se nasukao na stene dok se približavao obali na početku krstarenja po Mediteranu.

Nakon dizanja kruzera u uspravni položaj, ekipe će nekoliko meseci raditi na njegovom stabilizovanju i pripremanju za plovidbu pomoću džinovskih tankera kao bi mogao biti odvučen na otpad, verovatno na proleće.

Pogledajte kako je izgledalo uspravljanje "Kosta Konkordije":

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ribar

    17. septembar 2013 | 09:21

    Kod nas jedan stari sporet ne mogu da izvuku iz reke vec 15 godina...

  • jovi

    17. septembar 2013 | 11:26

    600 miliona eura za operaciju uspravljanja koja je trajala 19 sati i odvlačenje na otpad a sama izgradnja je koštala 450 miliona eura i ko zna koliko meseci ili godina, koga bre oni farbaju, al' će neko da se namlati love

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA