KAKO DO NOVOG IDENTITETA: Promenite ime za 2.000 dinara

Lično ime najčešće menjaju žene koje posle razvoda žele da vrate svoje devojačko prezime, ali i oni koji su u prethodnom periodu počeli da rade u inostranstvu, pa sada žele neko internacionalno ime

  • 0

Ljubavni, verski i poslovni motivi najčešći su razlozi zbog kojih oko 3.000 ljudi u Srbiji godišnje promeni ime, prezime, ili i jedno i drugo. U 90 odsto slučajeva u pitanju su žene, koje posle razvoda žele da vrate devojačko prezime, ali i oni koji su u prethodnom periodu počeli da rade u inostranstvu, pa sada žele neko internacionalno ime.

U 2012. na teritoriji 21 matičnog područja grada Beograda podneta su 1.643 zahteva, a iz gradskog Sekretarijata za upravu grada kažu da se taj broj ne menja mnogo poslednjih nekoliko godina. 

Prema Porodičnom zakonu republike Srbije pravo na promenu imena ima "svako lice koje je navršilo 15 godinu života i koje je sposobno za rasuđivanje", dok zabranu da ovo učini ima svako lice protiv koga se vodi krivični postupak, ili lice koje promenom imena želi da izbegne neku svoju obavezu.

Takođe, pravo na promenu ličnog imena nema ni lice koje želi da promeni ime u pogrdno ime kojim se vređa moral, ili ime koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine.

- Ime možete da promenite i nekoliko puta u životu i po tom pitanju ne postoji neko zvanično ograničenje. Koliko puta ćete moći da promenite ime zavisi od procene organa koji o tome odlučuje. Na primer bio je jedan čovek koji je toliko puta hteo da promeni ime da su nadležni organi zaključili da on nema pravi odnos prema svom imenu - kaže Nataša Živković, pomoćnik sekretara za upravu grada Beograda, zadužena za lična stanja građana.

Ona kaže da se retko dešava da neko menja svoje ime samo zato "što mu se ne sviđa", ali se dešava da "sinovi koji nemaju dobar odnos sa očevom familijom žele da uzmu majčino prezime".  Poslednjih godina, pojavio se i novi razlog za promenu imena − promena pola, a do sada su zbog tog razloga ime preomenile tri osobe − u Beogradu, Leskovcu i Šidu.

Zanimljivo je da Porodični zakon ne ograničava ime na određen broj reči, ali da se svako ko ima ime duže od tri reči u pravnom obraćanju mora služiti skraćenim imenom.

"Cena" novog imena nije velika − za manje od 2.000 dinara (visina taksi se razlikuje u zavisnosti od opštine), uz prave razloge možete da dobijete novi identitet.

Kako do novog imena?

Osim zahteva, stranke moraju da dostave matičarima i potvrdu da se protiv njih ne vodi postupak, dokaz iz poreske uprave da su namirile dažbine državi, dokaz iz kaznene evidencije i policije da nema poternice.

Kad osoba i formalno dobije novo ime, rešenje o promeni dostavlja se matičnoj knjizi rođenih, knjizi državljana, knjizi venčanih, policiji, i, ako ima potrebe, vojnom odseku.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA