• 1

HRVATSKA: Počeli štrajkovi u bolnicama

Štrajkači traže i povraćaj dodataka na plate koje su izgubili sudskim poništenjem bivšeg kolektivnog ugovora u junu, kao i plaćanje prekovremenih sati u skladu s hrvatskim i evropskim zakonodavstvom

  • 1

Članovi hrvatskih sindikata lekara i medicinskih sestara stupili su u štrajk u bolničkim ustanovama, zahtevajući novi kolektivni ugovor kojim bi se povećali iznosi dodataka za prekovremeni rad i dežurstva.
Štrajk, koji je počeo u sedam sati, organizovali su Hrvatski sindikat lekara, koji ima 4.500 članova, i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara sa 12.000 članova, a trajaće, kako su najavili, do ispunjenja zahteva.

Sindikati su objavili da će se štrajku prikljuciti 70 odsto bolničkih lekara i sestara, odnosno više od 46.000 zdravstvenih radnika, prenela je Hina.
Zaposleni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj medicinskoj službi rade normalno.

Ministarstvo je najavilo da će pažljivo nadgledati funkcionisanje sistema za vreme štrajka i preduzimati sve potrebne mere i aktivnosti kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja ljudi.
U skladu s uputstvom Ministarstva, bolničke hitne službe biće dodatno kadrovski pojačane kako bi bile spremne za slučaj povećanog broja pacijenata.
Organizovan je i krizni štab koji su bolnice dužne da obaveste o svim eventualnim incidentnim i kriznim situacijama koje nije moguće razrešiti na nivou zdravstvene ustanove.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    Ovo i mi treba da podrzimo i da trazimo. Ako hoce nasi u evropu neka se solidarisu

    5
    0

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima