Devet tinejdžera se ubilo zbog uvreda na Ask.fm-u!

Tinejdžeri su podigli ruku na sebe jer nisu mogli da izdrže onlajn torturu kojoj su bili izloženi na sajtu na kojem je moguće da svaki korisnik anonimno izvređa bilo koga

  • 16

Govor mržnje ubija! Zbog pretnji i uvreda koje su pretrpeli na sajtu Ask.fm do sada se ubilo 9 tinejdžera, uglavnom iz Amerike i Velike Britanije, a javnost u tim zemljama strahuje da broj samoubistava nije konačan jer je na tom sajtu govor mržnje redovna pojava.

Naime, zbog mogućnosti da svaki korisnik anonimno izvređa bilo kog drugog korisnika sajta, psovke, pretnje, maltertiranja i omalovažavanja su redovne pojava na sajtu koji ima oko 65 miliona korisnika u svetu. Treba napomenuti da maloletnici čine više od polovine tog broja.

Ask.fm omogućava korisnicima da anonimno komuniciraju među sobom, postavljaju pitanja i daju odgovore jedni drugima. Međutim, sajt je u poslednje vreme preplavljen uznemirujućim sadržajem, između ostalog i najodvratnijim uvredama.

Zbog sve učestalijih samoubistava i tolerisanja mržnje i nasilja, u Britaniji je sajt postavljen na stub srama i povela se javna kampanja o njegovom bojkotu. Među kompanijama koje su javno proglasile bojkot sajta jesu Britanski telekom, Mekdonald, Britiš ervejz, "eBay", Vodafon, list "San".

S druge strane, osnivač sajta Mark Terebin navodi da su za bojkot Ask.fm-a odgovorni mediji koji vode negativnu kampanju.

Ovo su tinejdžeri koji su podigli ruku na sebe zbog Ask.fm-a

1. Rebeka Sedvik (12) sa Floride ubila se 10. septembra skokom sa krova fabrike.

2. Hana Smit (14) iz Velike Britanije obesila se nakon serije uvreda na Ask.fm-u

3. Džošua Ensvort (15) iz Britanije, takođe je izvršio samoubistvo vešanjem.

4. Entoni Stabs (16) iz Velike Britanije pronađen je mrtav u blizini svog doma.

5. Denijel Peri (17) obesio se u julu 2013, jer su ga ucenjivali na sajtu.

6. Džesika Leni (16) sa Floride obesila se na 2012. na Dan zahvalnosti.

7. Kjara Pagsli (15) iz Irske isvršila je samoubistvo u blizini svoje kuće 2012.

8. Erin Galager (13) iz Irske ubila se 2012, a nedugo zatim ubistvo je izvršila i njena sestra Šenon Galeger (15), koja je izvršila samoubistvo jer nije mogla da živi bez sestre.

(Telegraf.rs / Izvor: Businessinsider.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 000

    18. septembar 2013 | 23:24

    A jel njih neko terao da naprave ask, da odgovaraju na ta pitanja, prave budale od sebe? Brate mili uzmes i deaktiviras.

  • Урош

    19. septembar 2013 | 00:22

    Па и ја трпим тортуру, и то не анонимну. Свакодневно, у школи, шамари, псовање.. И, да ли неког то интересује (од надлежних органа)? НЕ. Проблем се лакше спречава, него решава. Уместо да воде рачуна, да се некако помогне, у спречавању свега тога, и да се деци објасни, како да престану да зависе од тога, они броје лешеве, и дају изјаве, како то не ваља.

  • Marina Marković

    18. septembar 2013 | 23:25

    Debili...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA