Izložba Milene Pavlović Barili u Zagrebu (FOTO)

Na otvaranju Milenine izložbe u "Klovićevim dvorima", pred diplomatskim korom govoriće predsednik Hrvatske, Ivo Josipović, kome će to biti uvod u posetu Srbiji

  • 0

U galeriji "Klovićevi dvori" u Zagrebu, 10. oktobra biće otvorena izložba radova poznate srpske slikarke Milene Pavlović-Barilli (1909-1945), pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, Tomislava Nikolića.

Pred brojnim zvanicama i diplomatskim korom, izložbu će otvoriti predsednik Hrvatske, Ivo Josipović, kome će to biti uvod u predstojeću posetu Srbiji.

Izložbenu postavku, koja se može videti do 10. novembra, činiće 85 ulja na platnu, pastela, crteža, modnih kreacija i ličnih predmeta Milene Pavlović-Barili, vlasništvo požarevačke Fondacije "Milenin dom".

- Predstavljanje umetničkog opusa Milene Pavlović-Barilli jedinstvena je prilika da se likovna publika Zagreba i Hrvatske upozna s delima jedine predstavnice postnadrealizma u Srbiji, čiji značaj prelazi granice njene države. Umetnica je to raskošnog talenta koja se bavila i modnim dizajnom, posebno u Njujorku, gde je sarađivala s vodećim američkim modnim časopisima: Vogue, Town&Country, Harper´s Bazaar, a tamo je naposletku i umrla - navedeno je u najavi Milenine izložbe na sajtu galerije "Klovićevi dvori".

Ovaj veliki međunarodni izložbeni projekat, čiji su autori požarevački kustosi Jelica Milojković i Violeta Tomić, realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova.

Prethodna Milenina izložba u Hrvatskoj, ali manjeg obima od predstojeće u Zagrebu, organizovana je u Muzeju grada Rijeke, od 17. aprila do 4. maja prošle godine, pod nazivom "Spajajući vale sa zvezdama". Izložbenu postavku činilo je 48 radova iz svih faza njene slikarske delatnosti, skice modnih kreacija i naslovne strane časopisa, a predstavljen je i njen pesnički opus.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA