PRIMIRJE: Sirijska vlada ne veruje u pobedu, tražiće prekid vatre

- Ni oružana opozicija ni režim nisu u stanju da poraze drugu stranu i to se neće promeniti u skorije vreme - rekao je zamenik premijera Sirije Kadri Džamil, i istakao da su privreda i finansije pretrpele ogromne gubitke u građanskom ratu

  • 2

Nijedna strana u sirijskom sukobu nije dovoljno snažna da pobedi i vlada će tražiti prekid vatre na dugo odlaganoj konferenciji o Siriji u Ženevi, izjavio je zamenik sirijskog premijera Kadri Džamil u intervjuu za "Gardijan".

- Ni oružana opozicija ni režim nisu u stanju da poraze drugu stranu i to se neće promeniti u skorije vreme - rekao je zamenik premijera.

Džamil, koji je zadužen za sirijske finansije, takođe je kazao da je sirijska privreda pretrpela katasrofalne gubitke. Ako oružana opozicija to prihvati, prekid vatre bi morala da nadgleda međunarodna zajednica - to bi mogli biti posmatrači ili mirovnjaci UN, pod uslovom da su iz neutralnih ili prijateljskih zemalja.

- Okončanje spoljnjeg intervenisanja, prekid vatre i pokretanje mirovnog političkog procesa da bi sirijski građani mogli sami da odlučuju na demokratski način bez mešanja drugih strana - odgovorio je Džamil na pitanje koje predloge će njegova vlada izneti u Ženevi.

Osvrnuo se i na izveštaj UN o napadu hemijskim oružjem 21. avgusta kod Damaska u kome je poginulo više od 1.000 ljudi, rekavši da on "nije bio potpuno objektivan".

- Paradoks je u tome što SAD sada pokušavaju da daju vodeću ulogu opozicionoj Sirijskoj nacionalnoj koaliciji. Nama je dosta ovog monopolističkog gledišta - istakao je Džamil.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA