AFERA KNJIŽICE: Nestalo 5,7 miliona dolara od kredita Svetske banke?!

Od 25 miliona dolara, koliko je Srbija dobila kredita od Svetske banke za reformu zdravstvenog i penzionog sistema, čak za 5,7 miliona dolara ne zna se gde je utrošeno

  • 4

Čak 5,7 miliona dolara od kredita vrednog 25 miliona, koji je još 2005. godine Srbiji odobrila Svetska banka, netragom je nestalo i ne zna se na šta je utrošeno!

Kredit u visini od 25 miliona dolara podignut je za reformu zdravstvenog i penzionog sistema, a od tog novca za 19,3 se zna gde je utrošeno, dok niko od nadležnih ne zna ili neće da kaže gde je nestala razlika od 5,7 miliona dolara.

Kako prenosi "Informer", od 25 miliona dolara, 10,5 uloženo je u modernizaciju Fonda PIO, oko 8,64 miliona u formiranje Centralnog registra, a 150.000 u opremanje Poreske uprave. Republički fond za zdravstveno osiguranje nije dobio ni dinara.

Prostom računicom dolazi se do podatka da je potrošeno 19,29 miliona dolara i da se delu od 5,71 milion gubi svaki trag.

Snežana Lakićević, bivša državna sekretarka u Ministarstvu rada u Vladi Srbije koja je vodila računa o realizaciji ovog projekta, nije mogla da kaže na šta je potrošen novac.

- Projekat je finansirala Svetska banka i ona je sprovodila kontrolu trošenja para. Nismo se mi tu puno pitali. Ono što znam jeste da je dosta para potrošeno na modernizaciju i opremanje Poreske uprave, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Fonda PIO, kao i novoformiranog Centralnog zdravstvenog osiguranja - kaže Lakićevićeva za "Informer".

U Agenciji za plaćanje depozita, koja je odgovorna za sva plaćanja vezana za ovaj projekat, rečeno je da je malo neumesno da oni javno komentarišu "kako su, kada i kome prebacivali pare".

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pauk

    20. septembar 2013 | 12:30

    Gospodi iz Agencije za plaćanje depozita poručujem da su obavezni da objave gde i kome su novac uplaćivali pošto je to KREDIT koji ćemo svi mi otplaćivati. ODGOVORNE NA SUNCE a zatim u ZATVOR uz vraćanje novca.

  • Lud Zbujen

    20. septembar 2013 | 14:48

    A to je donacija za elektronsko cipovanje ljudi kao zivotinja strava

  • Milan

    20. septembar 2013 | 16:56

    Mene cudi kako nije nestalo 19,2 miliona a 5,7 iskorisceno transparentno...postoji li neko u Srbiji ko barata drzavnim parama a da nije bagra lopovska,streljati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA