• 2

Glamočić: Seljaci da se ukrupne i udruže!

- Poljoprivredni proizvođači ne treba da se zaleću i ulaze u robnu razmenu sa prerađivačima, već da se ukrupne i udruže - kaže ministar poljoprivrede Srbije

  • 2

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da poljoprivredni proizvođači ne treba da se se zaleću i ulaze u robnu razmenu sa prerađivačima i naglasio da je razmena u paritetima najgora moguća opcija po seljaka.
Glamočić je, u emisiji "Brazde" Radio-televizije Vojvodina, rekao da poljoprivredne proizvođače pre svega savetuje da se ukrupne i udruže kako bi mogli ravnopravno da pregovaraju.

- Očekivao sam da ću naići na tešku situaciju u poljoprivredi jer me je prvog dana zatekao problem oko suncokreta. Pokušali smo da se kao Ministarstvo aktivno uključimo i posredujemo između proizvođača i prerađivača i sugerišemo im šta bi trebalo promeniti - rekao je Glamočić.
On je dodao da su pregovori trajali dugo, da je Ministarstvo poslalo poruku ali da se potom povuklo iz "priče" i prepustilo proizvođačima suncokreta i uljarama da, kako je kazao, urade ono što je najbolje.
- Imamo trenutno istu situaciju sa suncokretom i sojom, koje gotovo isti prerađivači otkupljuju, ali soji raste cena za razliku od suncokreta gde se to dešava mnogo sporijim tempom - rekao je ministar poljoprivrede.

Glamočić je istakao da je rod suncokreta u okruženju veoma veliki i poručio farmerima da dobro razmisle koje će kulture sejati sledeće godine.
- Ako se potpiše ugovorna cena, ona podrazumeva i svojevrsni rizik po proizvođače - ukazao je Glamočić.
Kada je reč o zakonu o podsticajima on će, po Glamočićevim rečima, biti podložan kraćoj analizi, ukoliko, kako je kazao, vreme dozvoli imajući u vidu da je kraj budžetske godine.
- Sigurno je da gotovo nikakve promene neće pretrpeti stočarstvo koje se nalazi u najtežoj situaciji i tu je svaki dinar dobro došao, pri čemu ne treba zaboraviti kašnjenje subvencija stočarima,za razliku od ratara kojima je isplaćeno 95 odsto subvencija - rekao je Glamočić.
On je istakao da je uočio veliki problemi u Upravi za agrarna plaćanja, gde je napravio i prve personalne promene na mestu direktora Uprave za agrarna plaćanja.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Narod

    Seljaci da proizvode robu samo za kucne potrebe !

  • Bracala

    Crno odelo, braon kosulja i zuta kravata, kakav ministar?!?! Jadna nam majka od ovog polusveta.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima