• 15

Čedomir Jovanović u sudu protiv Legije, Zvekija i Gumara!

Predsednik Liberalno-demokratske partije pojaviće se kao svedok pred Specijalnim sudom u Beogradu u nastavku suđenja osmorici pripadnika JSO-a, zbog pobune Crvenih beretki

  • 15

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović sutra bi trebalo da bude saslušan kao svedok u nastavku suđenja osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije pred Specijalnim sudom u Beogradu.
Jovanović, koji je u to vreme bio visoki funkcioner DOS-a biće ispitan o svojim saznanjima u vezi sa tim događajem, koji se karakteriše kao uvertira u destabilizaciju države što je rezultiralo atentatom na premijera Zorana Ðinđića.

Petorica optuženih Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Pocić i Mića Petraković doći će u sud sa slobode, pošto su pušteni iz pritvora krajem novembra prošle godine.

Bivši komadanti JSO Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić će biti dovezeni iz požarevačkog zatvora u kom izdržavaju maksimalne kazne zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Ðinđića.
Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.
U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Ðinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput. Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.
Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.
Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša Ns

    Bez obzira na sve ti ljudi su tokom rata stavljli glavu gdje niko nije htio ni kamen da baci.Rat završio a država je htjela da nestanu.Nedaj bože sutra rata tko će se više odazvati.

  • ДАШОНИ

    ЗАШТО КАО СВЕДОК? КАД ЈЕ БИО САРАДНИК ! ! ИЛИ КАКО СЕ ОБЈАШЊАВАЈУ ЊЕГОВО БОГАСТВО И ЛУКСУЗНА ПУТОВАЊА

  • marko

    Koliko svedoka saradnika treba da optuzi ovog lupeza ne bi li odgovarao pred nekim sudom?Mnogo vise stete je naneo Srbiji od mnogih opasnoh zlikovaca.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima