"Kalašnjikov" u privatnim rukama

Uprkos trogodišnjim naporima da prevaziđe dugove "Kalašnjikova", državni akcionar "Rostek" prodaće 49 odsto vlasništva privatnim investitorima, piše dnevnik "Vedomosti", a prenosi "Raša tudej"

  • 1

Rusija će privatnicima prodati 49 odsto vlasništva u "Kalašnjikov grupi", najvećem proizvođaču oružja u toj zemlji, za gotovo 41 milion dolara.

Uprkos trogodišnjim naporima da prevaziđe dugove "Kalašnjikova", državni akcionar "Rostek" prodaće 49 odsto vlasništva privatnim investitorima, piše dnevnik "Vedomosti", a prenosi "Raša tudej".

Kako se navodi, kupci su biznismeni Aleksej Krivoručko, direktor "Aeroekspresa" (železničke linije koja povezuje Moskvu sa njenim aerodromima), i Andrej Bokarev, koji je i jedan od vlasnika "Aeroekspresa".

Bokarev je i suvlasnik železničko-transportne kompanije "Transmaš holding", preduzeća za eksploataciju uglja "Kusbasrasresugolj", i moskovskog metroa.

Uslov je bio da kupci budu ruski državljani, a dvojica biznismena su već najavili da će uložiti dodatnih 78 miliona dolara u naredne dve godine kako bi isplatili dug "Kalašnjikova", koji inače proizvođi čak 95 odsto ruskog lakog naoružanja.

Bokarev se odlučio za kupovinu akcija "Kalašnjikova" zato što poseduje "finansijski podsticaj", a Krivoručko veruje da će investicija samu sebe isplatiti kroz pet godina. Njih dvojica će voditi i poslove partnerstva sa stranim kompanijama u proizvodnji baruta i municije.

"Zeleno svetlo" za ovu transakciju dao je i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, nakon sastanka sa direktorom "Rosteka" Sergejom Čemozovim.

"Javno-privatno partnerstvo je najefikasniji model da se reformiše industrija", ocenio je Čemozov, a prenose "Vedomosti".

Prodaja privatnim investitorima deo je strategije razvoja "Kalašnjikova" do 2020. godine, koju su zajednički izradili "Rostek" i Ministarstvo infustrije i trgovine Rusije.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vaš novinar

    25. septembar 2013 | 08:52

    Hahahaha, dobar potez Rusa. Sad će indirektno snabdevati tržišta i naravno.....nisu oni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA