Meštanin podigao spomen-ploču svom selu!

Ovaj nesvakidašnji spomenik namenjen je i svim rođacima Branka Orbovića koji su nastradali u poslednjih 50 godina, a čiji se grobovi ne znaju ili su sahranjeni na ovom opustelom seoskom groblju, koje prethodnih deset godina niko nije obišao

  • 3

U znak protesta što država dozvoljava iseljavanje pograničnog dela kuršumlijske opštine i brzog odumiranja planinskih sela, Branko Orbović, koji živi u Torontu, podigao je spomen-ploču svom selu Tačevac!

Postavljen je početkom juna ove godine kada se u selu Tačevac u kojem od 1999. godine nema ni jednog stanovnika, obeležavaju kao litije Sveta Jelena. Ovaj nesvakidašnji spomenik namenjen je i svim njegovim rođacima koji su nastradali u poslednjih 50 godina, a čiji se grobovi ne znaju, ili su sahranjeni na ovom opustelom seoskom groblju, koje prethodnih deset godina niko nije obišao.

- Tačevac je na samoj administrativnoj liniji sa Kosmetom, i od kada su i Aleksići napustili dom koji imaju 1999. godine, potpuno je prazno. Nažalost, ovo nije jedino selu u kraju koje je prazno, a kako stvari stoje, ubrzo će duž čitavih 102 kilometra, koliko se prostire administrativna linija kuršumlijske opštine sa Kosmetom, ostati samo zgarište i prazne kuće koje su sablasne - kaže Mile Koprivica iz Kuršumlije, koji je rodom iz Tačevca.

On pojašnjava da je njegov rođak Branko Orbović letos dolazio u ovaj kraj posle više decenija i da se tada prenerazio kada je video koliko je predeo opusteo.

Napravio je spomenik svojim rođacima, ali i čitavom selu koje je nestalo. Postavili smo ga juna, dok je bio tu, i kada smo se okupili da posle deset godina obeležimo seoske litije. Spomen-ploča je znak protesta svih nas koji smo ljuti što država ne obraća pažnju na pogranične planinske predele. Ljuti smo i na sebe što smo ugasili porodična ognjišta, ali u Tačevcu nema budućnosti. Divim se Aleksićima koji su izdržali do 1999. godine. Ostali bi oni i dalje u selu da ih Albanci koji kradu šumu nisu napali - priznaje Mile, koji kao ilustraciju nemogućeg života u ovom kraju navodi činjenicu da je pedeset policajaca došlo da ih obezbeđuje kada su obeležavali seoske litije.

On dodaje da je Orbović u ime svih potomaka dao jasnu poruku.

– Kako je naglasio na spomen-ploči, selo Tačevac je bilo selo, a sada je na tom mestu i vreme umrlo - podseća Koprivica na reči uklesane na spomen-ploči na seoskom groblju u Tačevcu.

I predsednik kuršumlijske opštine Radoljub Vidić kaže da je stravična činjenica da sela u pograničnom pojasu umiru. Za desetak godina u kuršumlijskoj opštini duž 102 kilometara administrativne linije sa Kosmetom, potpuno je izbrisano deset sela.

– Ukupno na ovom prostoru sada nema 100 živih duša. Iseljavanje je počelo još sedamdesetih godina, ali je intenzivirano u poslednje vreme, najčešće iz ekonomskih razloga- pojašnjava predsednik Vidić.

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    25. septembar 2013 | 17:15

    Zanimljivo , ljut na državu što dozvoljava izseljavanje a on 'pre više decenija otišao u Toronto'!!!!

  • Panacja

    25. septembar 2013 | 16:53

    Covek zivi u Torontu, a buni se sto odlaze ljudi??

  • zullu

    25. septembar 2013 | 23:40

    Šiptari masovno kupuju stanove u Kuršumliji, Vranju i Prokuplju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA