Čak 50.000 radnika na lizing nema nikakva prava

Radnici na lizing, kako ih zovu poslodavci, rade po 10 sati dnevno, nemaju pravo na slobodne dane, vikend, godišnji odmor i plaćeni su daleko manje od radnika na neodređeno vreme

  • 5

Oko 50.000 radnika u Srbiji radi preko posredničkih agencija zbog čega oni nemaju nikakva prava, jer ih ne štiti nijedan postojeći zakon, saopštila je danas Konfederacija slobodnih sindikata, koja će zahtevati da se takav oblik zapošljavanja sankcioniše po novom Zakonu o radu.

 

 

Prema rečima Ivice Cvetanovića, predsednika Konfederacije slobodnih sindikata, radnici na lizing, kako su ih nazvali poslodavci, rade po 10 sati dnevno, nemaju pravo na slobodne dane, na vikend, na godišnji odmor i plaćeni su višestruko manje od zaposlenih na neodređeno vreme.

 

- Radnici na lizing nemaju pravo na sindikalno organizovanje, a samim tim nemaju ni mogućnost da potpišu kolektivni ugovor. S obzirom da takav oblik zapošljavanja nije dao očekivane rezultate ni u zemljama Evropske unije, jer je zabeležen pad produktivnosti nakon angažovanja radnika na lizing, predložićemo Vladi Srbije da se takva praksa izrabljivanja radnika u Srbiji ukine i sankcioniše - izjavio je predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    26. septembar 2013 | 18:09

    I treba da se ukine. Drzava mora prvenstveno da zastiti svoje gradjane, a i firmama se ocigledno ne isplaiti. Sramota je da se neko bogati na racun rada najsiromasnijih u tom lancu.

  • QQ-LELE

    26. septembar 2013 | 16:30

    Lizing je klasicno pranje para, gde su povezani poslodavac i vlasnik lizing firme. Poslodavac uplacuje lizing firmi preko 100000 din, radnik je placen 25000 din, razlika para se vraca crnim putem poslodavcu uz 10-15 % provizije koje ostaje lizing firmi.

  • LoL

    26. septembar 2013 | 16:23

    Imaju prava de... ziveti za lopove da budu sluge i na kraju bez penzije kupit po kantama za smece... To je kazna ko dobro ne ceni i sta je imo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA