• 5

Čak 50.000 radnika na lizing nema nikakva prava

Radnici na lizing, kako ih zovu poslodavci, rade po 10 sati dnevno, nemaju pravo na slobodne dane, vikend, godišnji odmor i plaćeni su daleko manje od radnika na neodređeno vreme

  • 5

Oko 50.000 radnika u Srbiji radi preko posredničkih agencija zbog čega oni nemaju nikakva prava, jer ih ne štiti nijedan postojeći zakon, saopštila je danas Konfederacija slobodnih sindikata, koja će zahtevati da se takav oblik zapošljavanja sankcioniše po novom Zakonu o radu.

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd


Prema rečima Ivice Cvetanovića, predsednika Konfederacije slobodnih sindikata, radnici na lizing, kako su ih nazvali poslodavci, rade po 10 sati dnevno, nemaju pravo na slobodne dane, na vikend, na godišnji odmor i plaćeni su višestruko manje od zaposlenih na neodređeno vreme.
- Radnici na lizing nemaju pravo na sindikalno organizovanje, a samim tim nemaju ni mogućnost da potpišu kolektivni ugovor. S obzirom da takav oblik zapošljavanja nije dao očekivane rezultate ni u zemljama Evropske unije, jer je zabeležen pad produktivnosti nakon angažovanja radnika na lizing, predložićemo Vladi Srbije da se takva praksa izrabljivanja radnika u Srbiji ukine i sankcioniše - izjavio je predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LoL

    ...sustina je u tome da ste nakon sto vas vasi 23 godine pljackali, sad prodani svim strancima koji placaju lopovima da dobiju robove za 200-300 eura (i robovi su vise imali jer im sve besplatno bilo a vi za hranu samo i autobus), najnovija fora prodaja poslednjih jugoslovenskih imovina arapima, pa sta mislite kome ce oni poklonit!? Cigani istrebili srbe iz srbije a vas ce shipci kako ste i zasluzili... To je pesma poso kuca kuca poso, a plata od boga. Nema vise da vas hrane srbi iz drugih republika i da ih zato pljackate i izdajete.

  • IgorO

    Stiti ih Zakon o zabrani diskriminacije ali malo ko to zna i od advokata i od radnika,a vidim i od sindikata.Sud takodje veoma lose radi po tom pitanju.Sustina je u tome da svi radnici za isti posao moraju imati istu cenu rada bez obzira da li su u radnom odnosu ili angazovani ns drugi nacin.

  • Boki

    I treba da se ukine. Drzava mora prvenstveno da zastiti svoje gradjane, a i firmama se ocigledno ne isplaiti. Sramota je da se neko bogati na racun rada najsiromasnijih u tom lancu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima