• 5

IZNAD EVROPSKOG PROSEKA: Crnogorac za godinu dana popije 13 litara alkohola

Ukupna potrošnja alkohola po glavi stanovnika u Evropi je 12,1 litar godišnje, a građani Crne Gore su iznad tog proseka. Crnogorci najviše piju lozovu rakiju, vino, a zatim pivo

  • 5

Građani Crne Gore prosečno godišnje popiju 13 litara alkohola, što je više od evropskog proseka, saopšteno je u Podgorici na okruglom stolu posvećenom ranom otkrivanju štetne upotrebe alkohola.
Šefica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da je ukupna potrošnja alkohola po glavi stanovnika u Evropi 12,1 litar godišnje, a građani Crne gore su iznad tog proseka.

U Crnoj Gori se pije još više. Prema procenama SZO, ukupna potrošnja alkohola po glavi stanovnika u Crnoj Gori iznosi 13 litara. Zdravstveni problemi povezani sa upotrebom alkohola dostigli alarmatno visok nivo u svetu - navela je ona.
"Konzumiranje alkohola je tesno povezano sa nastankom velikog broja oboljenja i zajedno sa pušenjem, nezdravom ishranom i fizičkom neaktivnošću predstavlja glavni glavni uzrok umiranja savremenog čoveka", rekla je ona.
Prema podacima SZO, u Crnoj Gori 11,7 odsto muškaraca i 31,3 odsto žena nikad nije konzumiralo alkohol.
(Telegraf.rs )

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima