24

KO JE ZAISTA BRANIO SARAJEVO: Ovo je pravi Valter - četnički potpukovnik! (FOTO)

Četnički potpukovnik Žarko Todorović, pod komandom generala Draže Mihailovića, bio je pravi junak po kome je snimljen kultni film "Valter brani Sarajevo"

Velimir Bara Zivojinovic, Zarko Todorovic
Foto: Promo, Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Posle pisanja Telegrafa, koji je uz pomoć autora brojnih knjiga o četničkom pokretu Miloslava Samardžića razbio mnoge mitove iz istorije koju su generacije u SFRJ učile o komunističkom Valteru, koji je branio Sarajevo, da je on bio četnik i pod komandom Dragoljuba Draže Mihailovića, naš portal ide korak dalje i donosi pravo ime junaka iz Sarajeva, a to je potpukovnik Žarko Todorović!

Veliko zanimanje za prošlu temu - o ofanzivi četnika na osovinske formacije u oblasti Sarajeva i u samom Sarajevu - automatski nam je postavilo novi zadatak: Valter.

Naime, svi znaju za film ''Valter brani Sarajevo'', ali ispostavilo se da je retko kome poznato na osnovu kojih događaja je taj film snimljen.

U Drugom svetskom ratu zaista su postojala dva Valtera:

- Vladimir Perić Valter, komunista, i

- Potpukovnik Žarko Todorović Valter, četnik.

Foto: Wikipedia / Mladifilozof

Foto: Wikipedia / Mladifilozof

Prvi Valter je posle proglašen narodnim herojem, a drugi se i danas nalazi na spisku narodnih neprijatelja i ratnih zločinaca, koji je 2000. godine objavio Subnor.

Međutim, prema nemačkim dokumentima, komunistički Valter - ne postoji. Njega Nemci uopšte ne pominju, jer i nije bio ni od kakvog značaja za ratne operacije.

Takođe prema nemačkim dokumentima, drugi Valter ne samo što je postojao, nego se najveća akcija Gestapoa na Balkanu tokom rata zvala upravo Operacija ''Valter''. I jedan od najvećih dosijea Gestapoa je Dosije ''Valter'', koji se danas čuva u Arhivu Grada Beograda, Fond BDS (Gestapo), a koji naravno zvanična istorija zaobilazi u širokom luku.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Žarko Todorović je bio rođeni Beograđanin, završio je 51. klasu Vojne akademije. Već tokom 1941. osniva jaku mrežu beogradskih četničkih ilegalaca i postaje noćna mora za Nemce. U drugoj fazi rata u Beogradu je bilo preko 5.000 četničkih ilegalaca, naoružanih barem pištoljima. Imali su više radio stanica, kamione, baze, itd.

Operacija ''Valter'' izvedena je početkom 1943. U Beogradu je 17. marta uhapšen potpukovnik Todorović sa grupom ilegalaca, a u Zagrebu još osam njegovih ilegalaca, mahom Hrvata, profesora univerziteta.

O padu potpukovnika Todorovića Draži je javio general Trifunović, 2. aprila:

''Za Valtera potvrđeno da je uhvaćen... Beograd potpuno ukočen za rad. Kuriri ne mogu ni vezu da uhvate sa našim ljudima. Pritisak veliki. Na terenu isto. Produžavam rad s kim se i koliko se može.''

Draža je 6. maja izvestio majora Radoslava Đurića da su Valtera odali ''kapetan Jova Miladinović i major Radaković u vezi sa gestapovcima''.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Od Đurića je potom Draža tražio da proveri ko je kapetan Jovan Miladinović, jer je jedan kapetan Jovan Miladinović bio komandant 1. kosovskog korpusa. Ovaj period obeležila je igra oko pravog i lažnog Valtera, koga je Gestapo pokušao da ubaci među beogradske ilegalce. Draža 6. maja radio stanici ''Valter'' u Beogradu šalje sledeću depešu: ''Odredio sam Valterovog zamenika majora Tozu Milojevića. Stupite što pre u vezi sa njime. Svi drugi koji se javljaju kao naslednici Valterovi lažni su.''

Draža je, kako proizilazi, znao da potpukovnik Todorović u Gestapou nije odao svoju radio stanicu. U stvari, nije odao ništa, tako da Nemci nisu ni saznali da je on bio Valter, što se vidi iz njegovog dosijea (smatrali su da je samo jedan od šefova ilegalaca).

O pravom i lažnom Valteru Draža je 18. maja pisao Đuriću: ''Novi Valter inače Toza tuži se da mu neki Ćirković i Miladinović u mestu gde živi uhapšeni Valter, čine smetnje da primi dužnost. Ćirkovića i Miladinovića optužuje kao gestapovce. Toza uzeo ime Prin-Prin.''

Istog dana Draža javlja majoru Milojeviću i generalu Trifunoviću da je preko kurira poslao nove šifre za Valtera, sa duplim šifrovanjem.

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Foto: Miloslav Samardžić/Album Đenerala Draže

Potpukovnik Todorović je uspeo da pobegne agentima Gestapoa, u Zagrebu, gde su ga vodili da otkrije tamošnje veze. Ostao je u Zagrebu, kao komandant četničkih ilegalaca u Hrvatskoj, ali je ponovo uhapšen 9. septembra 1943. i odveden u Mauthauzen. Podvrgnut je najvećim mukama, ali pošto je preživeo šest meseci - što nikome do tada nije uspelo - Nemci su ga iz najtežeg prebacili u najlakši deo logora.

Posle rata je bio pukovnik francuske armije, pa visoki činovnik francuske vlade. Komunisti su tražili njegovo izručenje, da mu sude kao narodnom neprijatelju, izdajniku, ratnom zločincu, itd, što je odbijeno kao neozbiljno.

Preminuo je u Parizu, u dubokoj starosti, posle 2000. godine. Kao i druge četničke oficire koji su preživeli rat, pa i sve one koji su preživeli Mauthauzen, komunisti su i potpukovnika Todorovića pod lažnim optužbama proglasili za ratnog zločinca.

Međutim, delove njegove biografije iskoristili su za snimanje filma ''Valter brani Sarajevo".

Ukoliko vas je ova tema zainteresovala, knjige sa detaljnijim opisima možete naručiti ovde

http://www.pogledi.rs/category/knjige-o-cetnicima/

 

I ovde:

http://www.pogledi.rs/knjige/

 

(D. Z. / Miloslav Samardžić)

Tagovi: Četnici, Dragoljub Draža Mihailović, Draža Mihailović, Draža Mihailović slike, Partizani, Valter, Valter brani Sarajevo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (24)
Poređaj komentare:
 • M
  mirko baljak

  Partizani su oslobodili okupirana područja. Nikad više raja kao što je Jugoslavija.

 • L
  Laufer

  Ovo je Prvoaprilska sala. Ako su cetnici branili Sarajevo onda su to radili u saradnji sa Nijemcima ali eto to nisu uspjeli. Partizani su bili jaci. Zivjeli Partizani

 • G
  Goran

  Ha ha.. ovaj članak me zaista zabavio i spada u one satirične ha ha..... Da sve su u pravu, jer je Kurir poznat po istini.. ha ha.. i da vam javim da je moj deda bio Vinston Čerčil, a da onaj u Engleskoj nije pravi, te je pravi Čerčil zapravo bio četnički vojvoda, samo onaj pravi toga nije svestan ha ha.... Šta da se raadi... to su srpski novinari.. istina i samo istina ha ha ha.. Hvala što ste me nasmejali do suza...

Pop iz Rume snimao seks sa ljubavnicom, pa skandalozne fotografije završile na Fejsbuku: Meštani i muževi ljuti, SPC pokrenula postupak (FOTO)

Idilične slike i romantične šetnje: Sneg je tokom noći potpuno zabeleo Srbiju i napravio bajkovite prizore (FOTO)

Jezivi prizori vezanih i ubijenih lisica pojavljuju se širom Srbije: Jedni su prestravljeni, drugi nalaze opravdanje za ovakvu brutalnost

U ovom delu Srbije je tri puta više sahrana nego svadbi: Napuštene kuće i neobrađene njive, šačica dece i mladih

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 15. decembar 2018. godine

Miloslav nije mogao da nađe posao, a onda mu je sinula ideja - zadovoljavaće žene: Tarifa je po dogovoru, a seks samo ako mora

Baka je živela sama u Kikindi, htela je samo da se ugreje, legla je na krevet i nikad se nije probudila

Na jednoj strani mosta se pravi "vojska", na drugoj Sneško Belić: Dve slike realnosti Kosovske Mitrovice (FOTO)

Anđelu je otac tukao od malena, nazivao je ku*vom, smejao se jezivo i mučio je sve dok nije preminuo: Danas pomaže drugima, a oni je pljuju (FOTO)

Pre dva dana rodila im se 348. beba, a danas slave 6. rođendan i najsrećnija su ustanova u zemlji (FOTO)

Srbija postala 23. punopravna članica CERN: Odlična vest za našu nauku (FOTO)

Deco, pokidali ste: Đaci iz Srbije stali na crtu najvećim svetskim silama i vratili se sa 6 medalja!

"Nerade senzori. Ručno otvaranje vrata, ručno zatvaranje vrata": Greška na vratima bolnice nasmejala Zrenjanince

Srbija se beli, društvene mreže ključaju: Najlepši sneg ove godine upravo pada i prizori su nestvarni (FOTO)

Čeka nas najveći sneg još od 2012. godine: Prognoza za vikend i narednu nedelju, a ovo je najvažniji apel

Carski sir porodice Jovanović osvaja ljubitelje punog ukusa

Čuveni hajduk Crni Maksim je srpski Robin Hud: Bogataši su nosili testament sa sobom, za slučaj da on naiđe (FOTO)

Sa srpskih auto-puteva svake godine nestane 35.000 vozila: Novih 56 kamera će otkriti misteriju bahatih vozača

Danas je sveti prorok Naum: Ovu stvar obavezno uradite za zdravlje svojih najmilijih

Svake godine tehnički pregled sam prolazila "preko veze". Ovog puta sam pala, imala nervni slom i uradila ono što mi se dosad činilo nemoguće

Deca masovno bacaju petarde i plaše prolaznike i pse, a niko ne razmišlja kakav efekat taj jezivi zvuk ima na osobu koja je bila u ratu? (VIDEO)

Danas će se cela Srbija zabeleti: Naredni sati su kritični, ledena kiša je samo uvod, evo kada počinje mećava (DETALJNA PROGNOZA)

Muž ju je mesecima brutalno tukao, a onda izbo nožem: Zorica je jedva preživela, sada ne želi kući. Kaže, taj prag više neće preći (FOTO)

Otkriven je razlog zbog koga svi srpski grobovi izgledaju identično: Razlog nije baš "verski" opravdan

Na severu sunčano jutro, ali popodne nam stiže kijamet: Sledi nam vikend sa snegom, košavom i ledenom kišom

Vatra i danas cepa srca, a muk razara dušu: Prošlo je 20 godina od stravičnog zločina u "Pandi", roditelji srpske dece i dalje čekaju istinu

Snažna poruka majke tragično preminule manekenke Marije koja se pre mesec dana obesila u stanu

Važno upozorenje za vozače: Ne krećite nigde bez zimske opreme, tokom noći stiže sneg

Dok roditelji traže Deda Mraza za decu, Srbijom se širi pomama za striperima u crvenom kostimu - za to je potrebno malo bogatstvo

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 14. decembar 2018. godine

Zaspao je za volanom i ubio nekog, a nije znao da ima bolest zbog koje nevini ljudi postaju ubice (VIDEO)

Vozači kombija u ogromnom problemu: Od februara će morati da imaju položeno za D1 kategoriju, a obuka je moguća samo u jednom gradu u Srbiji

Napokon ćemo znati kakvo mleko pijemo: Nacionalna referentna laboratorija dobila akreditaciju posle 15 godina peripetija

Sve devojčice iz Šida su se zaljubile u migrante: Kada su prešli granicu, celo odeljenje je plakalo (VIDEO)

Otvoren sajam "Ekspo Niš": Stotinak privrednika i preduzetnika sa juga predstavilo svoje proizvode

Pomahnitao Nišlija jurio taksistu sekiricom jer nije hteo da napravi prekršaj. Oteli mu oružje, ali je pesnicama završio započeto!

Tri puta mesečno pada u komu, nekada se "ugasi" na 12 sati i imala je rak: Čim sam je upoznala, promenila me je (FOTO)

Deca ližu lobanju iz koje curi mozak: Morbidne Čupa Čups lizalice šokirale roditelje (FOTO)

Ministar Stefanović najoštrije osudio napad na kuću novinara Milana Jovanovića: Policija mora naći počinioce

Nove promene u školama od ponedeljka: Deca imaju rok od dva dana da mami i tati prijave keca, a roditelji dobijaju šifre za E dnevnike

Mali genijalci iz Srbije otputovali u Šangaj na svetsko takmičenje: Kodiraće i programiraće robote koji će rešavati velike probleme

Deda Mraz je iz Velsa, a u Sremsku Mitrovicu se dovezao na vatrogasnom kamionu (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>